5/4/08

Expodidàctica, una experiència recomanable

Després de tres dies d'Expodidàctica (la Fira dels Recursos Educatius) arribo a la conclusió que és aquesta una bona ocasió per a establir sinèrgies i adquirir nous coneixements, sempre necessaris, sobre les propostes didàctiques que ofereixen els museus d'avui dia.
Certament, després de tres dies de "reclusió" per a molts dels TAPS, podem dir ja que aquesta experiència és un vehicle eficaç i inestimable d'unió de les experiències museístiques dels més petits. Experiències ben interessants que masses vegades queden a l'ombra de les grans propostes dels peixos grossos.
Expodidàctica dóna l'oportunitat de fer-nos visibles i, alhora, crea enllaços entre la gent del sector, els que no deixem de creure en els museus com a eina de transformació social.
En resum: aquests tres dies han posat de manifest el que molts de nosaltres ja sospitàvem: s'estan fent grANS PEtites coses als museus actuals. Però el millor de tot ...és que encara hi ha molt a fer!!

3/4/08

Activitats interpretades en llengua de signes

Dins de la línia d’integració de persones amb discapacitat físiques, des del Museu de l’Art de la Pell de Vic s’ha impulsat una nova iniciativa: la realització d’activitats obertes a persones amb discapacitats auditives mitjançant la col•laboració d’intèrprets de llengua de signes.
La idea va sorgir arrel de la visita de l’Agrupació de Sords de Vic i Comarca a l’exposició Feminicidi i maquila a Ciudad Juárez. Des d’aquesta entitat van interessar-se per la possibilitat d’assistir a més actes (conferències, visites...), i per això es va decidir que se’ls enviaria la programació trimestral amb antelació per tal que ells escollissin tres activitats i proporcionessin una persona intèrpret. Aquestes activitats s’identificaran al programa amb un logotip dissenyat des de l’Agrupació que representa dues mans interpretant.
A totes dues parts ens fa molta il•lusió iniciar aquesta col•laboració perquè persegueix l’objectiu d’obrir el museu a nous col•lectius que formen part de la ciutat i que moltes vegades no tenen l’oportunitat de participar de la seva vida cultural. Esperem que tingui una llarga continuïtat!

Aigua Clara, Aigua tèrbola



Heu fet mai una degustació d'aigües de flors?Aquest diumenge d'11 a 13'30 a ca n'Amat teniu l'oportunitat de tastar-les en un petit taller basat en el tacte i en el gust. El tast és en realitat la darrera part d'un itinerari que recorre tots aquells indrets de Viladecans on l'aigua ha tingut importància: les rieres i els torrents, els pous , les mines , les rierades i les fonts. Serà una bona manera de retre homenatge a l'aigua, el bé més preuat des de l'antiguitat i imprescindible en les nostres vides.

Per apuntar-vos a l'activitat podeu enviar un correu electrònic a canamat@viladecans.cat o bé al telèfon: 936 351 880.

Si el tast d'aigües de flors us ha cridat l'atenció, també podeu experimentar a casa vostre amb tot tipus de flors comestibles per cuinar i decorar els plats més vistosos, en aquest enllaç he trobat una recepta d'una amanida d'aromes amb molt bona pinta, tot un plaer pels cinc sentits, que vagi de gust!

2/4/08

Llibres viatgers

Ahir al matí, al tren, vaig fer una descoberta inesperada. Després de deixar la bicicleta al costat de la paperera del pis de dalt, com sempre faig, vaig veure que sobre la repisa hi havia un llibre amb tot d’etiquetes enganxades. Es tractava de Tot s’aprofita, de Pere Calders. I les etiquetes eren de bookcrossing.com, un projecte d’alliberament de llibres que viatgen pel món, corrent de mà en mà.

És una iniciativa de la que havia sentit a parlar a la ràdio fa un parell d'anys, però fins que un d'aquests travelling books no ha vingut a mi, no m'he decidit a visitar el seu web. M’hi he donat d’alta i he adoptat el libre, que potser llegiré. O potser no, depèn. De totes maneres, tan si el llegeixo com si no, d'aquí a uns dies l'abandonaré en alguna banda, perquè segueixi el seu camí.

I què té a veure això amb els museus i el patrimoni? no ho sé. Però els primers conceptes que em venen al cap són els d'interacció realitat-virtualitat, xarxes socials , comunitat, joc... Si tenim reproduccions d'algun objecte del nostre museu, no podríem, per exemple, abandonar-ne unes quantes per la ciutat amb una etiqueta? i convidar les persones que les trobessin, i ens les tornessin, a visitar gratuïtament el museu i fer-los algun obsequi? Un cop retornades les peces, es podrien tornar a abandonar perquè algú altre les trobi... Potser qui les troba forma part d'aquesta categoria de no-públics que tant ens interessa que coneguin el museu, no?

1/4/08

Ja tenim la nova maleta didàctica al Museu Joan Abelló




Al Museu Joan Abelló ja tenim una nova eina educativa al servei de les escoles. Per completar la maleta L´Armari de La Casa del pintor, adreçada als més petits, ara oferim una nova maleta, La maleta de viatges, als alumnes d´Educació Primària (cicle inicial).


Aquesta nova maleta està formada per sis maletes i un bagul que es presenten en dos carros. Cada maleta s´ocupa d´un àmbit de la Casa de Joan Abelló. L´activitat que es proposa amb aquesta eina preten emprar l´art, el joc i el viatge per propmoure la reflexió i estimular la capacitat de pensar. Cada maleta porta un poema visual, un joc tradicional, adaptat als continguts de la casa i una llibreta optativa, on es permet anar omplint de més continguts per tal que la maleta sigui una eina viva que evolucioni amb les experiències de les escoles.


Tindrem les dues maletes a l´stand de l´Expodidàctica per tal que les pugui veure i descobrir tothom i el divendres 4 a les 12:30 farem un taller demostració que esperem us pugui interessar a tots.

(les fotos adjuntes són de L´Armari de la Casa del pintor per tal de no espatllar la sorpresa de qui vulgui veure la nova en viu...)

31/3/08

Taller-demostració de còmic


Com ja us vaig anunciar, el diumenge passat es va fer una activitat relacionada amb l'exposició sobre Escobar Rebels amb causa.

L'Edu Ortiz, dibuixant habitual a la revista d'informació local TOT Cerdanyola va realitzar un taller-demostració sobre la seva tasca. Durant la sessió el dibuixant va explicar la seva evolució professional i, en especial, va incidir en el procés creatiu que dóna com a resultat una obra (en aquest cas, una vinyeta o tira humorística).

El públic es va interessar sobretot pel procés que porta de la idea a la plasmació en paper. L'Edu va indicar que habitualment es basa en fets de la realitat i que un cop té la idea sobre el tema que vol tractar, el procés de creació del dibuix acabat pot trigar unes tres hores.

Podeu consultar el seu acabat d'estrenar bloc, on ofereix una mostra del que fa: latiradecoses.blogspot.com.

Us adjunto uns vídeos sobre la sessió (cadascun d'ells dura poc més d'un minut), en què es poden veure diversos instants del procés. En alguns casos són molt interessants els comentaris del director del TOT Cerdanyola. L'Edu va fer un dibuix sobre un fet recent a Cerdanyola. Es tracta d'una processó que es va fer durant la Setmana Santa, en què el Crist no cabia per la porta de l'església. El resultat el teniu a l'encapçalament d'aquest missatge.

30/3/08

Un recurs diferent per exposar fotografies (segona part)

Fa uns mesos us vaig parlar d'un mètode per exposar fotografies a partir de diapositives. Ara ja us puc oferir imatges amb els resultats. El muntatge l'hem fet de la següent manera: entre dos panys de paret s'han col·locat uns tensors dels quals pengen uns fils de nylon amb els visors. Les diapositives s'han fixat al visor amb una mica de silicona. Finalment hem marcat cada visor amb un número. Aquest número es correspon al que apareix al dossier que hi ha sobre una peanya amb informació sobre cada fotografia.