20/11/08

Vine a celebrar el teu aniversari. Al Museu?

Els Museus d’Esplugues, analitzant les dades de públic varem veure que els dies que obrim a la tarda i els cap de setmana el número de visites individuals era molt baix. Així que volíem plantejar alguna cosa per dinamitzar els cap de setmana, sense pressupost per contractar una empresa externa. Llavors, veien que abans de l’estiu havíem rebut una parell de peticions de pares i mares que volien celebrar l’aniversari dels seus fills al Museu, cansats del chiqui-park, i investigant altres museus que ho fan, se’ns va ocórrer crear una activitat específica destinada a públic familiar, que ens havia d’ajudar a captar un nou tipus de públic que no tenim habitualment, fora d’activitats puntuals, com Nadal o Sant Jordi.

L’activitat consisteix en un conte teatralitzat, “En Fanguet fa trencadissa”, seguit d’un taller on es pinta una rajola, que tots s’enduen a casa. És una manera de veure el Museu com un espai d’oci, on a més a més aprens des d’una perspectiva més lúdica. A banda, durant l’activitat, els pares i mares visiten el Museu de manera gratuïta.

Després de dos mesos de prova, que ens han permès definir millor l’activitat i el seu funcionament, veien els pro i els contres d’obrir aquesta nova dinàmica, volíem compartir la idea, perquè hem tingut molts bons resultats: a l’octubre van realitzar l’activitat uns 120 nens/nenes i aquest novembre tenim tots els dissabtes ocupats. A més a més hem fet avaluació amb les mares i pares, i realment estan molt contents.

Si ho proveu en els vostres museus, podem compartir les problemàtiques que ens hem trobat i veure si en altres municipis es genera aquest vincle amb el públic familiar. Creiem que és molt positiu que el públic infantil pugui veure el museu com un espai obert, per anar amb l’escola per aprendre determinats temes, i el cap de setmana amb la família, per passar-ho bé amb una altra perspectiva.

18/11/08

Montcada i la Setmana de la Ciència.


Dins de la llarga llista d’activitats de la 13a Setmana de la Ciència a Catalunya (SC’08), que enguany commemora el 2008 com a l’Any Internacional del Planeta Terra, el Museu Municipal de Montcada s’ha inclòs en la programació amb la conferència "L'explosió del Cambrià: l'origen dels animals" .


La ponència estarà a càrrec del doctor en bioquímica Xavier Fernández i Busquets, qui presentarà els darrers resultats de la recerca que se porta a terme a l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya envers aquest tema tant atractiu com és el desenvolupament de tota la gama de patrons animals coneguts a partir d’organismes unicel·lulars durant el Càmbric, un període de temps molt breu.


D’aquesta manera, L’Associació d’Amics del Museu de Montcada ha promogut la participació del Museu a la Setmana de la Ciència a Catalunya, una intervenció amb la qual desitja involucrar al poble en el camp de l’experiència científica.


Dins de la seva habitual línea didàctica, el Museu adreça aquesta conferència al gran públic, amb la fi de recordar-ne també part de la seva col·lecció paleontològica relacionada amb el territori vallesà.


Aquesta xerrada tindrà lloc al Museu Municipal de Montcada, el dimecres 19 de novembre a les 19h.