22/5/08

Goethe, els museus i el Ginkgo Biloba


Fa uns dies, cercant informació per a documentar un nou itinerari vaig anar a parar al web d’un museu ben curiós: el GINKGO MUSEUM, WEIMAR, un museu dedicat al Ginkgo Biloba, l’arbre més antic del món.

És una espècie originària de Xina i Japó, i és popularment conegut com arbre de l’eterna joventut ja que existeix des de fa més de 270 milions d’anys. Va ser un dels pocs supervivents a la bomba d’Hiroshima i s’ha conservat fins els nostres dies gràcies als monestirs xinesos, què el veneren com a arbre sagrat. Poden arribar a viure fins 3000 anys i a més, és molt apreciat per les seves propietats medicinals: com a bon vasodilatador està indicat per a úlceres i varius, recomanat com a tractament preventiu de l’alzheimer, l’envelliment i també com a bon remei contra l’asma.

La fulla d’aquest arbre, en forma de ventall, s’ha convertit en l’emblema de Weimar i tal és la seva popularitat que fins i tot la ciutat ha volgut dedicar-li un museu. Quin és però, el motiu d’aquest màrqueting “intel·ligent”? la resposta la trobem en Goethe (1719-1832). El gran geni, en el seu llibre Divan dOrient i Occident, va incloure un poema dedicat al Ginkgo que tenia en el seu jardí. A més, incorporà sota l’escrit dues fulles del propi arbre ... no ho trobeu romàntic?

Després de totes aquestes investigacions hem sabut que a Viladecans comptem amb diversos exemplars de Ginkgos fins ara desconeguts, i no hem tingut cap dubte alhora d’incorporar-lo en el nostre itinerari, si més no, ara també forma part de la nostra història.

2 comentaris:

Marisol Barrientos ha dit...

Que interessant Natàlia!
Les cultures germàniques ja ho tenen això de creure en els remeis naturals, com en les orientals.
Són creences ben sàvies...

Guillem OPC ha dit...

I no es tracta d'un arbre qualsevol! Per a aquest punt de l'itinerari teniu continguts d'interpretació dels bons de veritat: sorprenents, curiosos, transcendents...