9/5/08

LES AVENTURES DEL CAPITÀ MIRAMBELL




Aquests dies s’ha obert la inscripció al taller Construïm un conte, activitat desenvolupada a través de la regidoria d’educació amb el Pla educatiu entorn i el Museu de Nàutica del Masnou. Adreçat al cicle de primària, l’objectiu del taller és endinsar als nens en el patrimoni cultural local mitjançant el component mitològic i fantàstic que comporta el gènere literari del conte. Els nens parteixen de la narració històrica de les aventures del capità Mirambell per desenvolupar un relat on es materialitza la història i s’inclouen nous personatges d’altres cultures i així fer-los partícips i protagonistes de la història del Masnou. A partir del material lliurat, els nens escenificaran el conte amb titelles.
Us explico la història:
Joan Mirambell i Bertran va néixer al barri mariner d’Ocata el 27 de febrer de 1796. El llibre de matrícula que es conserva al Museu de Nàutica del Masnou ens fa un retrat del capità en plena joventut: era d’estatura regular, pell blanca, ulls blavencs, celles i cabells castanys, front regular, nas ample, llavi i boca grossos i barba espessa. L’esdeveniment pel qual es coneix al capità Mirambell va tenir lloc quan aquest tenia 39 anys d’edat. Comandant la pollacra-goleta Constancia i acompanyat pels pilots Pau Farrés, de Vilassar de Mar, i Ferran Torres, d’Arenys de Mar, va carregar les bodegues del vaixell amb vi, oli, ametlles i avellanes i va partir del port de Tarragona. Va dir que es dirigia cap a Rio Grande (Brasil), tot i que la intenció era arribar a Montevideo, ruta tancada als vaixells espanyols com a conseqüència de la Guerra de la Independència d’Amèrica.
Al gener de 1835 la pollacra-goleta Constancia van entrar al port de Montevideo arborant bandera brasilera. En descobrir-se la seva nacionalitat, el capità Mirambell i la seva tripulació van ser empresonats. Abans d’ésser jutjat, el president de la República, el general Ribera, el va rebre i va escoltar les seves paraules: "Senyor president, vinc en missió de pau. Parlem el mateix idioma, la mateixa sang corre per les nostres venes i no puc creure que em facin mal per venir a establir llaços comercials. La meva Constancia no és pas un vaixell de guerra."
El president es va quedar sorprès per l’audàcia i les raons de Mirambell i el posà en llibertat. Abans de la seva partida, el General Ribera lliura al capità un document que permetria les relacions comercials entre Espanya i l’Uruguai. Tot i que en arribar a Cadis no es va acceptar la validesa del document, els catalans sí que van saber aprofitar les possibilitats que l’acció del capità Mirambell havia plantejat, obrint-se així el trànsit comercial marítim entre els dos països.