1/5/08

Adaptar un recurs museogràfic a les possibilitats d'un museu local













La imatge de l'esquerra pertany a una exposició temporal que es va fer a Cosmocaixa titulada "Visca la diferència". El que es pretenia era mostrar al visitant diversitat de persones de diferent sexe, edat o raça.

A Rubí, com a conclusió de l'exposició L'ADN de Rubí volíem plasmar una idea molt similar: com la ciutat actual està composada per persones amb trets molt diferents, però que al cap i a la fi, són tots rubinencs. Inspirant-nos en la idea de Cosmocaixa, vam citar al Castell a persones de diferent sexe, edat i raça (cosa gens fàcil) per a que un dels fotògrafs de l'Ajuntament els retratés. Un cop vam tenir les fotos les vam penjar en aquesta mena de palmera. Per simbolitzar la vinculació d'aquestes persones amb el territori vam col·locar a terra una ortofotoimatge del municipi de Rubí.

30/4/08

Gestors culturals en línia




Per a qui pugui estar interessat, la UOC organitza un seminari per a gestors culturals en què s'analitzaran eines per a establir contactes i col·laboracions en línia.


La jornada se celebrarà el proper dia 8 de maig a les 16 hores a la seu de la UOC: c/ Tibidabo, 38, i s'inclou dins dels projectes d'investigació que porta a terme la Universitat, ja que al matí hi ha una trobada restringida a investigadors. Podeu realitzar les inscripcions de forma gratuïta a través d'aquest link.

Sant Jordi a l'Esquerda

El passat dissabte 26 d'abril, va tenir lloc la primera actuació del bufó Floduc, a la plaça medieval del jaciment arqueològic de l'Esquerda. Durant uns 35 minuts, el personatge va narrar als infants Les fabuloses històries de l'Esquerda, la història del jaciment adaptada amb la finalitat d'introduir els més petits en la descoberta de la història i del seu entorn.
La proposta va ser ben rebuda, i probablement es repetirà.




A continuació va tenir lloc un taller de pa, que es celebrava ja per segon any consecutiu. El taller consistia en la demostració, per part d'en Jaume, pastisser del poble i de la Florence, una rodenca de procedència ivoriana, de l'elaboració artesanal de pa. Tots dos van mostrar als assistents maneres diferents d'elaborar-lo, i després tothom va poder emporar-se un panet a casa per enfornar. En motiu d'aquesta activitat, es va poder mostrar als assistents l'estat dels conreus d'espècies antigues amb tècniques preindustrials, a la zona d'experimentació agrícola del jaciment, i se'ls explicà en què consisteix aquest programa d'experimentació arqueològica, que es desenvolupa al jaciment des del 1991.Les dues activitats formaven part de les celebracions de la diada de Sant Jordi, i van ser ben acollides pel públic, que hi participà activament.

CEREA, LA CERVESA DE L'ANTIGUITAT


El grup KuanUm! treu al mercat la seva última proposta, CEREA (Zythum), una cervesa amb evocacions de l'antic mediterrani. La presenten com una beguda "suau, harmoniosa, d'alta fermentació i endolcida amb mel, amb el punt amarg i aromàtic de l'artemisa, l'incisiu sabor del coriandre (del grec Chinche), i amb l'aroma secret extret de l'herboristeria d'un passat comú"

Tot i que encara no he tingut el gust de tastar-la, la notícia no deixa a ningú indiferent. Recursos com aquest ens podrien fer reflexionar sobre què entenem per patrimoni cultural i quines noves maneres podriem proposar per difondre'l des del museu. L'experiència de Viladecans amb tallers on s'ha incorporat algun tast "arqueogastronòmic" ha estat realment sorprenent. La gastronomia també forma part del nostre patrimoni i pot resultar un bon recurs alhora de donar a conèixer el nostre passat quotidià.

PROSIT!
A la vostra salut!

29/4/08

Trobada de Tapes i Taps

El passat 23 d’Abril, diada de Sant Jordi, els Taps ens varem trobar al Museu Can Tinturé d’Esplugues on vam gaudir del generós sol de primavera i com no, de les xerrades de les nostres companyes.
La jornada va començar a les 9:30 h (encara que per algú una mica mes tard), amb una presentació d’en Guillem Mundet comentant alguns dels fronts oberts que hi ha, com patrimoni comunitari entre altres. Acte seguit es va procedir a la visualització del vídeo “Per una cultura a l'abast de tothom” sobre les diferents tècniques i mesures a tenir en compte per adaptar els equipaments culturals a persones amb discapacitats visuals.
Gràcies al disseny del Museu Can Tinturé, l’estona reservada a l’esmorzar es va avançar, oeeee. Cafè amb pastes, bàsic per aguantar la resta de la jornada, tot per gentilesa de l’Ajuntament d’Esplugues. Gràcies.
Desprès del piscolabis, en Lluís Rius de l’oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona va fer una xerrada sobre l’accessibilitat als museus, i de la tipologia d’equipaments a emprar en funció de la tipologia de museu.
La presentació del projecte com a TAP de l’Herminia de Sant Boi del Llobregat, va seguir a la xerrada d’en Lluís. La seva presentació va denotar una forta implicació, una bona tasca social del museu a nivell local. Tot seguit la Laia de Vic ens va ensenyar com a vegades no calen grans pressupostos per arribar a fer certes coses, i es que des del Museu de l’Art la Pell de Vic organitzen visites guiades en llenguatge de signes conjuntament amb l’Agrupació de sords de Vic i Comarca. L’Alba de la Torre Balldovina de Santa Coloma va parlar del projecte que actualment estan duent a terme per apropar el museu a la població nouvinguda i que suposa un bon gruix de la població a Santa Coloma de Gramanet.
Finalment la Carme Comas juntament amb la Marta Saliné, tècnica del Museu d’Esplugues, ens van presentar l’equipament multisensorial de la Rajoleta a Pujol i Bausis, pensat per garantir l'accessibilitat al museu a les persones amb discapacitats visuals i de mobilitat. Projecte emmarcat dins del programa de la Mirada Tàctil.
En definitiva, va ser una jornada que vam parlar majoritariament sobre els públics oblidats, amb quatre exemples molt diversos entre sí, però igualment útils.

El projecte Patrimoni Viu ja és una mica més realitat...


Companys i companyes de projectes!
Estic molt contenta de poder anunciar-vos que el projecte en el qual estic treballant des del Museu de Sant Cugat, el Patrimoni Viu 2008, ja té imatge pròpia.
Fa poc ens la van presentar els dissenyadors, i tot i que encara no s'ha publicat el fulletó on hi apareix tota la informació relacionada, us adjunto, com a "primícia", la imatge que l'ha d'identificar i consolidar fins al juny.
Com veieu, i seguint el propòsit de "fer parlar" les imatges per sí soles, aquest projecte té com a objectiu fer del patrimoni -material i immaterial - quelcom actiu i engrescador per a tothom; vol difondre les activitats identitàries de la ciutat, la seva història, les seves dinàmiques pròpies, de manera que no sigui el museu qui faci propostes en la seva soledat, tancat i en exclusivitat, sinó que treballi i col·labori de fet amb les associacions i entitats que donen vida real al Sant Cugat actual.
Espero que us agradi la imatge...
Jo, com a mínim, estic ben emocionada!
Salut, amics!
Helena
Museu de Sant Cugat

Exposició "I tu qui ets a Internet?"

Al Centre Cultural "Sa Nostra" de Palma tenen, fins al 24 de maig, l'exposició Identitat Digital . Tracta sobre la manera com ens mostrem les persones a la Xarxa i les formes de relació que hi duem a terme. Després anirà a Menorca i , a principis de 2009, a Eivissa. Té molt bona pinta... si algú passa per allà -la nostra illenca oficial, per exemple- perquè no fa unes fotos?.

A part d'un web, que està força bé, han creat una mena de personatge, en josomid (el de la foto), que té un bloc on explica, en primera persona, com va l'exposició.

Per altra banda, sembla que l'exposició és itinerant, i com a molt deu fer 100 m2. Cap museu local s'anima a portar-la?