16/5/08

DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS

Us proposo passar una jornada matinal al Museu de Sant Boi, aquest diumenge 18 de maig aprofitant el Dia Internacional dels Museus inaugurem una nova exposició a l'espai Ramon Mas i Campderròs de les Termes Romanes. Aquest espai alberga des de fa uns quants anys, amb el fi de dinamitzar aquestes restes arqueològiques, exposicions de petit format de temàtica al voltant de la cultura i civilització romanes.



Lvdi romani fa un repàs de manera molt visual pels grans espectacles en l'època romana: lluita de gladiadors (ep i de gladiadores també!) a l'amfiteatre, el cir, el teatre...
A més, a continuació, com ja és habitual per aquest dia, es presentarà La Joia del Museu. Aquest any es tracta, fent-ho coincidir amb la nova exposició, d'un gladiador en posició de lluita representat en el disc d'una llàntia datada del s. I a.C. Aquesta peça va ser trobada en una prospecció arqueològica a la Pça. Constitució (sector que va ser totalment excavat entre el 2006 i el 2007), la llàntia formava part del rebliment d'una mina ibèrica que va ser reomplerta en època romana per construir-hi unes altres termes, durant la segona meitat del s.I d.C.
Bé, cadascun de nosaltres estarà al seu Museu, però el que no sigui TAP ja té per escollir!

Arreveure!!

El MhiC també s'apunta al Dia Internacional dels Museus!

Hola a tothom!

Publicitat: En motiu del Dia Internacional dels Museus el Museu d'hitòria de la immigració de Catalunya obre les seves portes d'11 a 14h. Tot aquell que vulgi podrà visitar l'exposició que tenim actualment D'immigrants a ciutadans i veure el documental Barcelona - Término "El Sevillano" històries de la història. Per més informació visiteu la pàgina del museu www.mhic.net.

Doncs per ara això és tot, ja escriure un post amb més consistència, però no podia està de dir i fer una mica de propaganda del que farem aquest diumenge!.

Inauguració viral del nou web del Museu d'Història de L'Hospitalet!

Després d'un llarg temps de feina... una nova criatura virtual ha vist la llum: el nou web del museu d'Història de L'Hospitalet. S'estrenava tot just ahir. Fa temps que sabiem que quan enllestissim la primera part de la creació del web, hauriem de difondre-la i donar-la a conèixer. Una presentació tipus les que utilitzem per inaugurar una exposició no ens servia, era extrany fer un pica-pica per presentar una cosa que es trobava en un altre espai, diferent del físic.
No haviem pensat que a la xarxa també podien donar-s'hi inauguracions, com qui talla una cinta vermella o fa córrer la cortineta... Ens van parlar dels actes virals, una barreja a cavall entre el virtual i el presencial. En aquesta línea, vam idear una proposta modesta: pensar en un missatge que convidés a visitar el web, amb un disseny atractiu, que no fos un simple mail escrit, i que permetés als usuàris i usuàries d'inaugurar personalment el web. El disseny és el que veieu a la imatge, en codi html per poder linkar al web (aquí és només una imatge)
Aquest mailing el vam enviar a tot l'Ajuntament, als públics habituals del Museu, a les entitats de la ciutat, a les biblioteques, centres cívics, escoles, etc.

De moment anem rebent sol·licituds d'informació, peticions per inscriure's al butlletí de notícies, visites des de l'altra punta del planeta (Alemanya, EEUU, Xile...). Tot això ho podem saber perquè darrere les bambolines, allà on es confonen codis i llenguatges, tenim instal.lat un recomptador de visitants que està estudiant rigorosament quin efecte tindrà aquesta inauguració semi espontània. Properament us informarem del que ens diu aquest espia secret... (sap veure quant temps la gent visita el web, on s'atura més estona, quins espais potser ningú visita, etc)

D'altra banda, no vam obviar tampoc de fer una roda de premsa com déu mana, ara sí, presencial, amb els mitjans locals del municipi per a que difonguessin la notícia, es vinculés el web a la programació municipal, el personal de l'Ajuntament el comencés a visitar, etc.


De moment res més. Ja em direu què us sembla o si teniu suggeriments.
Fins aviat!

PRIMERA CÀPSULA DEL FESTIVAL DE CURTMETRATGES DEL MASNOU, FASCURT: PAÍS CONVIDAT COLÒMBIA


Des de fa sis anys se celebra al Masnou el festival de curtmetratges Fascurt. Una de les seves seccions de més èxit de públic és la dedicada a un país de parla hispana, el que s’anomena País convidat. Aquesta edició es convida a Colòmbia i se celebrarà el 16 de maig.

Fascurt ha canviat de format i ha disseminat al llarg de l'any les seves seccions no oficials ara anomenades Càpsules Fascurt. D’aquesta manera, Masnou pot gaudir de la programació del festival durant l’any, a més de les seccions oficials a concurs que enguany se projectaran del 3 al 5 de juliol dins del que serà la sisena edició de Fascurt.

La visió de la secció País convidat se centrarà enguany, i seguint la trajectòria que ha marcat el festival recorrent la producció audiovisual sud-americana i que ha tingut com a protagonistes en anteriors edicions a Mèxic, Argentina i Cuba, a Colòmbia.

Durant les tasques de documentació i recerca de què és allò que mou els directors i d’altra gent implicada a realitzar curtmetratges, ens hem adonat que la producció audiovisual colombiana no pot obviar la realitat del mateix país, sent així la majoria de curts, ficcions o documentals, un reflex de la situació actual.

El nostre propòsit és donar a conèixer la visió que hi ha del país a través de la narració audiovisual, alhora que invitem al públic a una aproximació, no tan sols cap a la cultura colombiana, sinó també, envers allò que representa la multiculturalitat de l’Amèrica Llatina.
La jornada dedicada a Colòmbia dins de la secció paral·lela de Fascurt 2008 País convidat englobarà diferents activitats que inclouen: Projecció de curtmetratges – documentals colombians, concerts: música i espectacles tradicionals, i una exposició fotogràfica amb motiu de Colòmbia. Per a tal, hem comptat amb la col·laboració d’Asociación Imago, organitzadors de la Mostra de Cinema Colombià de Barcelona, i de la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia.

La jornada tindrà lloc divendres 16 de Maig de 2008 a ca n’Humet (Carrer Fontanills, 77-79, El Masnou). Els horaris són els següents:
20.00h projecció de curtmetratges i/o curts-documentals
23.00h concert del grup masnoví de hip-hop Eclipse
24.00h concert del grup de fusió folk tradicional colombià Buritaca 200

L’entrada és lliure, i durant la projecció i els concerts hi haurà servei de bar i venda de menjar típic colombià.

Us convidem a visitar la nostra pàgina web http://www.fascurt.com/ on podreu trobar més informació sobre aquesta jornada i sobre la sisena edició de Fascurt, del 3 al 5 de juliol de 2008.

Us hi esperem!

15/5/08

Dia Internacional dels Museus

Hola TAPS,

A Arenys de Mar celebrem el Dia Internacional dels Museus amb Jornades de portes obertes i un conjunt d’activitats programades al llarg del cap de setmana en les que volem que tothom pugui conèixer una mica millor la nostra història i la nostra riquesa.
El 16 es presenta Coincidències Insòlites, una activitat on es compara la ceràmica modernista procedent de la fàbrica Pujol i Bausis d’Esplugues de Llobregat amb les puntes modernistes de la Casa Castells. La conservadora del museu Can Tinturè, Marta Saliné, farà una conferència a la sala Noble del C.C.Calisay a les 19.00 h, sota el títol, La fàbrica de productes ceràmiques Pujol i Bausis i l’embelliment de l’arquitectura modernista.
El 17 de maig a les 19.00 h es durà a terme a la biblioteca pare Fidel Fita la presentació del quadern d’estudis arenyencs, que enguany està dedicat a les Puntes. I finalment, el diumenge 18, el Museu ha programat visites guiades al Museu Mollfulleda de Mineralogia, al Marès de la Punta, així com també a les exposicions temporals de Valldemaria, una vil·la romana a Arenys de Mar, i Submergides a la feina, el treball femení en negre dins el món del tèxtil. Les visites comentades es faran en dos torns, un a les 11.00 h i l’altre a les 12.00 h.

En fí...salut per tothom i bon Dia Internacional dels Museus

VOLS SER IBER DURANT UN DIA?

Aquest cap de setmana (17 – 18 de maig) en tindràs l’oportunitat a la 11a Festa Ibera al Poblat Ibèric Puig Castellar de Santa Coloma de Gramenet.

Durant dos dies els ibers tornen al poblat per ensenyar a la gent del s XXI com vivien, com treballaven la ceràmica, els teixits, el metall, com construïen o quins eren els seus rituals de culte. Amb l’elaboració de diversos tallers tals com la caça, els collarets, la mòlta de gra, el mosaic, les llànties, els jocs etc hom podrà endinsar-se en aquesta antiga cultura i en els seus costums, tot acompanyat d’un bon tast ibèric.



Horari de la Festa:
De 10 a 19 h

Informació:
Museu Torre Balldovina
Tel. 93 385 71 42

Novetat!
Servei de transport públic especial, des del Mirador dels Ibers del Parc Sandino (parada bus 800 c/ Còrdova) al jaciment.

propietat?¿?¿?

Aquí a Manresa últimament es parla molt sobre la propietat de certes peces del museu. Un tema comlicat en el que el màxim exponent contemporàni seria Lleida i les seves peces artítiques del bisbat de la mateixa ciutat. Aquí amb un nivell inferior també hi ha polèmica. Després d'un temps de reflexió se m'acudeixen moltes preguntes que segons qui les respon tenen diferents respostes, però quina és l'adequada?
Si tot el patrimoni torna al seu lloc d'orígen, estem davant de la desaparició de molts museus? Si el patrimoni es torna serà ben conservat i exposat al públic? La pròpietat de les peces es resol amb qui les havia pagat fa segles o amb qui les te i conserva? Quina és la millor opció per acontentar tothom? Veritablement les peces tenen propietat o les hem d'entendre com a propietat cultural del país?
Podria seguir formulant preguntes que tenen mils de respostes, de moment em reservare la meva opinió. És un tema per reflexionar, i trobar una solució segurament no serà cosa de dies.
Tot i així si que diré que espero que siguem capaços d'entendre que no són les peces les culpables d'aquest enranou i que per tant no són elles les que han de patir.

Art afí. La finestra indiscreta



Per fi és una realitat. Després d'estar tota la setmana preparant i muntant l'exposició, demà al Museu de la Pagesia tindrà lloc la inauguració de la primera exposició del cicle "ART afí. La finestra indiscreta" a càrrec de l'artista local Núria Garcia. El cicle té com a objectiu presentar petites exposicions de diversos artistes locals, tant amb una trajectòria consolidada com d'artistes emergents.


L'espai a expositar són els llocs buits que tenim al Museu com les parets, aprofitar les sales d'audiovisuals i la finestra del Museu que dona al carrer on hi haurà l'obra principal de l'artista. Una bona manera d'aprofitar tots els espais del Museu i fer exposicions a falta de Sala d'Exposicions al poble.


La inauguració tindrà lloc demà divendres 16 de maig a les 20h. Us hi esperem!

14/5/08

28ª Trobada de Col·leccionistes


El 18 de maig és el Dia Internacional dels Museus, i a Esplugues ho celebrem amb jornada de portes obertes i amb la 28a edició de la Trobada de Col·leccionistes de rajola catalana i ceràmica antiga que organitza anualment l’Associació de Ceràmica Decorada i Terrissa. La figura de Salvador Miquel, primer president d’aquesta associació, havia estat el promotor d’aquesta fira que, tradicionalment, s’havia celebrat a Vallromanes i que, des de l’any passat, té lloc a Esplugues. La seva col·lecció de rajola de mostra, exposada al Museu Can Tinturé, és un exemple de l’esperit de recuperació i conservació d’un col·leccionista que va iniciar corrents d’estudi i coneixement fins aleshores inexistents.

Es tracta d’un dia per gaudir dels nostres museus i l’espai que els envolta, amb una fira de ceràmica, una petita mostra de peces, un taller de demostració de com es pinta una rajola utilitzant la tècnica de la trepa, i altres propostes als jardins del Museu.

Sobre Art Públic

Us enllaço i emplaço a visitar aquesta adreça que conté el llibre Espacios de arte contemporáneos generadores de revitalización urbana amb artícles interessants sobre centres d'art, museus i espais culturals:

http://www.ub.es/escult/epolis/centrosarte/indice.pdf

Aquest i altres es troben en una altra pàgina de la UB sobre Espais públics i regeneració urbana:

El dia dels Museus anem a ca n'Ortadó

Per celebrar el Dia Internacional dels Museus des del Museu de Cerdanyola s'han preparat visites i tallers per als més petits en col·laboració amb Dinàmica Educativa de l'Ajuntament.
Es tracta de donar a conèixer el Museu als nens de P5 a través d'una de les seves peces: un càntir de vi del segles XV-XVI.
Es tracta d'una activitat que preparen a classe pintant un dibuix del càntir al que li manca un tema decoratiu en relleu en el centre.
En el Museu realitzen dues activitats que duren una hora en total:
1. Al jardí, se'ls fa un taller on estampen aquest motiu en el dibuix que ja han pintat a través d'unes gomes d'esborrar reconvertides en tampó. A més, el mateix motiu els serveix per fer una activitat amb fang en què els nens fan una medalla estampant un altre tipus de tampó en relleu.
Els recursos usats en el taller són prou econòmics ja que els tampons són d'elaboració pròpia i només s'ha de comprar la pintura, el fang i uns punxons de fusta. La resta del material és reciclat: paper en brut per fer les proves, recipients per posar la pintura, caixes on guardar el material fet perquè s'ho emportin,...
2. Dins del Museu, se'ls fa fer de detectius per trobar la peça que han pintat a l'escola i se'ls van donant pistes sobre on està. Un cop l'han trobada, s'expliquen els seus usos a través d'una participació teatralitzada, i a més poden veure la peça de prop.

Prometo adjuntar fotos més endavant.

L'experiència ha estat molt satisfactòria. Us ho recomano!

El plasticisme espiritual de Francesc Domingo





















Amb la mostra El plasticisme espiritual de Francesc Domingo es vol retornar el lloc que li correspon, en el panorama de l’avantguarda catalana, a un dibuixant i pintor que per motius diversos n’havia quedat gairebé exclòs. Pintures, dibuixos i ceràmica ens permeten resseguir la formació noucentista i cezanniana de Francesc Domingo (1893 – 1974), i la seva ràpida immersió en les primeres avantguardes: el cubisme, i el surrealisme, aspecte aquest últim del tot desconegut fins avui. La visita es complementa amb una acurada selecció de materials documentals, que ens ajuden a conèixer aquest home discret i apassionat que fou Francesc Domingo.

Els tres àmbits de la mostra ens permeten seguir, més geogràficament que cronològica, els avatars i les creacions de la precària vida d’artista de Francesc Domingo, en un constant anar i venir entre
Barcelona (de 1913 a 1922), Caldes de Montbui (de 1925 a 1931), París i Kemper (de 1923 a 1931).

La visita a l’exposició, així com el catàleg, ens permeten contemplar també el testimoni d’amistat amb l’escultor Pau Gargallo, amb el ceramista Josep Llorens Artigas, amb el crític Sebastià Gasch, o amb el poeta francès René Char, les respectives famílies dels quals han col·laborat ben gentilment a la mostra, donant-li així més relleu, color i transcendència. A més de les esmentades col·leccions privades, aquesta mostra ha estat possible gràcies als fons presents al Museu Fundació Joan Abelló de Mollet del Vallès (coordinador del projecte) al Museu d’Art de Sabadell, al Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, al Museu Thermalia de Caldes de Montbui i al Museu de Valls
.

Esteu tots convidats el proper divendres 16 de maig a les 20h a l´acte inaugural on hi serà present la comissària de l´exposició Natàlia Barenys al Museu Joan Abelló de Mollet del Vallès.