29/2/08

El Museu a l'Escola

El Museu a les Escoles és un dels projectes que estic portant a terme des del Museu de la Pagesia. Ahir varem viure la primera jornada (i espero que no la última) d’aquesta activitat.

Es tracta d’anar a les escoles amb un o diversos objectes del Museu i mostrar-los i explicar-los als alumnes de Primària. Aquest tipus d’activitat es faria quan el interès dels alumnes recau en un aspecte del Museu i no en tota l’exposició permanent. Així, com comentava anteriorment, varem anar al CEIP Benviure de Castellbisbal, concretament als grups de 3r. de Primària, per a mostrar-los els tipus de llums que hi havia abans de l’arribada de la llum elèctrica al poble perquè els alumnes estan estudiant en aquest moment aquest tema. Varem portat llums d’oli, un quinqué de petroli, un candeler i una llum de carbur. A més a més d’explicar el seu origen i funcionament varem aprofitar per a explicar als alumnes què era un museu, quines feines fem i també, què és i perquè es tan important gaudir i respectar el nostre patrimoni.

Els nens s’ho van passar d’allò més bé i la valoració tant per part nostra com per part del professorat va ser molt positiva. De moment aquesta ha estat la primera experiència però ja hem parlat amb direcció per a futures col·laboracions. Penso que és una bona idea d’apropar encara més el museu no només als alumnes dels col·legis sinó també per mantenir un diàleg constant i obert amb les escoles.

28/2/08

Submergides en la Feina


“Submergides en la Feina”
Un projecte de recuperació de la memòria de les dones

Una mica d’història

Un any més l’Associació de Dones per a la Igualtat, d’Arenys de Mar, el Museu i la Regidoria de la Dona inicien un treball de recuperació i conscienciació del paper de les dones des de mitjans segle XX i fins a l’actualitat. La intenció de les tres entitats és aplegar esforços perquè d’una manera participativa i divulgativa es realitzi un treball de recuperació de la memòria local centrada en les dones, un col·lectiu que ha estat majoritàriament ignorat en els llibres d’història. A través dels records de les protagonistes es vol oferir un panorama de com ha estat la realitat en aquests anys i com l’han viscut les dones.

L’any 2005 l’Associació de Dones per a la Igualtat, d’Arenys de Mar en col·laboració amb la Biblioteca Pare Fidel Fita i la Regidoria de Participació Ciutadana va organitzar l’exposició Memòria de dona, que oferia una panoràmica de l’evolució de les dones en diferents àmbits des del franquisme fins a l’actualitat. Aquesta exposició es va realitzar gracies a la participació ciutadana, que va cedir fotografies i objectes que mostraven l’evolució de les dones en diferents àmbits de la societat. L’èxit de participació i la bona acollida que va tenir l’exposició i el treball realitzat, va impulsar a l’Associació de Dones per a la Igualtat a plantejar un treball d’aprofundiment temàtic de la situació de les dones per a l’any següent.

Així doncs, el 5 de març de 2006 es va inaugurar l’exposició Aprenent a ser dona... a l’escola, organitzada per el Museu d’Arenys de Mar i l’Associació de Dones per a la Igualtat. També es va editar una publicació amb el mateix títol que era un recull de la pròpia exposició i va ser editada per la Regidoria de Participació Ciutadana. L’exposició es va elaborar a partir de la documentació dels diferents períodes estudiats: franquisme, transició i actualitat. Es van organitzar diverses tertúlies generacionals que van ser enregistrades i van acompanyava l’exposició. L’exposició Aprenent a ser dona... a l’escola, va sortir d’Arenys de Mar i es va poder veure a les Jornades Feministes celebrades a Barcelona el juny de 2006 i aquell mateix any també es va poder visitar a la Universitat de Lleida en el mes d’octubre. L’any passat l’exposició va viatjar a Sant Feliu de Llobregat i va itinerar pels diferents instituts de secundària del Vallès Oriental.

L’any 2007 la protagonista de l’exposició va ser la publicitat. L’exposició i el catàleg de Benvingudes a l’il.lusió: la trampa de la publicitat, va mostrar com en molts casos la publicitat ofereix una imatge distorsionada de les dones, i que malgrat l’evolució dels darrers anys aquesta imatge no ha canviat gaire. Aquesta exposició també ha sortit d’ Arenys, doncs s’ha pogut visitar a Alella i a Lleida, i viatjarà cap a Màlaga a finals del mes de març, on serà exposada dins el marc d’unes jornades feministes organitzades per la Junta d’ Andalusia.

Submergides en la feina. El projecte d’aquest any
Per aquest any 2008, l’Associació de Dones i el Museu d’Arenys de Mar han decidit dedicar l’exposició al treball femení sense contractació, que és i ha estat un fet comú dins el tèxtil. La indústria del tèxtil ha estat tradicionalment un dels sectors més importants de l’economia catalana, molt present a Arenys de Mar i la comarca del Maresme. Al voltant de la fàbrica, a més de les treballadores contractades, es va desenvolupar una xarxa de treball paral·lela, no declarada que ocupava a moltes dones. Aquestes dones majoritàriament realitzaven la feina a casa o bé en petits tallers sense disposar dels beneficis d’un contracte legal.

L’exposició d’aquest any vol mostrar el treball que realitzaven les dones a casa seva o als tallers: la seva evolució des dels anys 40 fins a l’actualitat, la seva incidència en la vida i en l’economia familiar i les relacions que s’establien. Volem parlar de les històries d’aquestes dones, anar més enllà de les xifres, l’ economia, o les pròpies empreses.

El treball s’ha basat en la col·laboració i la participació de les dones de d’Arenys de Mar. A traves de la participació ciutadana s’ha pogut recopilar peces, fotografies, documents i materials. També s’han realitzat enquestes a totes les dones que ens han volgut explicar la seva experiència.

L’exposició s’inaugurarà el 8 de març coincidint amb el Dia de la Dona Treballadora i en aquesta ocasió es podrà visitar fins el 22 de juny. Aquest projecte s’adreça de nou a les persones d’Arenys de Mar que vulguin conèixer una part la seva pròpia història, als escolars, ja que tindran la possibilitat d’entendre la realitat social que s’ha viscut i es viu en el món del treball femení, i en definitiva a totes les persones interessades en aprofundir en un tema força comú en el nostre país com es la desigualtat laboral de gènere.

De passeig per la història...

Des del Museu Municipal de Montcada es posa en marxa una proposta de col·laboració amb el Consorci per a la Normalització Lingüística: la realització de visites dinamitzades al museu dins de les hores de classe del Servei Local de Català, aprofitant que la seva seu és la Casa de la Vila, el mateix equipament municipal que el museu .

L'objectiu es acostar el museu a un conjunt de públic adult que normalment, per raons laborals i familiars, no han tingut la possibilitat de visitar-lo. Un públic, d'una banda, català, de mitjana edat i, d'altra, una quantitat considerable d'alumnes nouvinguts que aprenen l'idioma amb la fi de millorar la seva integració al lloc on comencen de zero.

Una iniciativa que vol apropar la història de Montcada, fent creixer les arrels de les noves i les velles identitats montcadenques.

Nova Cultura en xarxa

Dimarts vinent dia 4, al CCCB, fan una xerrada amb el títol "Nova cultura en Xarxa" sobre l'Anella Cultural. Es tracta d'un projecte, desenvolupat per la Fundació i2cat, que uneix diferents centres culturals per tal de produir i intercanviar continguts i coneixements a través d’Internet2. Pot ser una bona ocasió per a descobrir oportunitats per als nostres museus... jo hi aniré.

Més informació aquí.

27/2/08

El cementiri del Masnou, un museu a l'aire lliure


El 1 de març es presenta, al Museu Municipal de Nàutica del Masnou a les 19 hores, l’edició d’El cementiri de Masnou, un museu a l’aire lliure (segles XVIII-XXI), treball d’investigació fruit de la Beca de Recerca Local 2006 que biennalment concedeixen l’Ajuntament del Masnou i el Patronat del Museu Municipal de Nàutica.

Al mateix acte es convocarà la IV Beca de Recerca Local, amb la presentació de les bases a concurs. Aquesta Beca s’atorgarà l’octubre de 2008 al millor projecte inèdit d’investigació en el camp de les ciències socials, humanes i científiques referit a la vila del Masnou o a l’entorn.

Des del 2005, el guanyador de la Beca de Recerca és publicat dins la sèrie La Roca de Xeix, publicació amb l’objectiu de consolidar-se com un referent de la recerca del patrimoni, amb renom i lligada profundament al municipi.

En aquesta ocasió l’estudi ha recuperat la memòria històrica del Masnou a través del seu cementiri, espai on es localitzen dades importants sobre persones i fets que han conformat la identitat i la història del municipi. Així mateix, l’anàlisi tracta el cementiri des del seu valor artístic, amb panteons i escultures obra d’importants artistes i arquitectes. L’estudi també ha estat tractat l’aspecte sociològic. Per exemple, es pot apreciar com, des de la inauguració del recinte fins a principi del segle XX, les grans famílies del Masnou van fer grans panteons de la mateixa manera que s’havien fet grans cases. Fins i tot hi haurà algun propietari que voldrà reproduir casa seva a mode de panteó, com una llar d’eternitat.

Els autors de la recerca, Marta Roig Lerones i Miquel Rico Vázquez, acompanyats de la projecció d'imatges, presentaran el cementiri i el seu context artístic en relació a la resta de Catalunya.

El diumenge dia 2 de març de 2008, a les 11.30 hores, es farà un itinerari guiat pel cementiri a càrrec de l’autor i l’autora de l’edició.

Museu Municipal de Nàutica del Masnou
Carrer de Josep Pujadas Truch, 1 A
El Masnou 08320

26/2/08

El follet Verdet surt del Museu


A partir d’aquest mes de febrer el follet Verdet, personatge infantil del Museu de Cardedeu, donarà la benvinguda als nadons de fins a un any que s’empadronin a la vila. Es tracta d’un follet entremaliat i curiós, que des de fa gairebé dos anys habita al Museu i és amic dels nens que el visiten. Ell és l’encarregat d’informar-los de les activitats que s’hi organitzen i de felicitar-los per Nadal i l’aniversari. A més, el follet és el protagonista d’una sèrie de contes editats pel Museu sota el títol de col·lecció "Històries de la Història" que serviran per apropar els més petits als episodis i espais més destacats de la història de Cardedeu. El primer volum, l’únic publicat fins ara, amb el títol “El follet Verdet al dolmen de Pins Rosers”, ha tingut una molt bona acollida i els nens que l’han llegit relacionen el personatge directament amb el Museu sabent que allà viu un amic molt especial. A través d’aquest vincle personal, no només els nens se senten més propers, sinó que el personatge penetra en l’àmbit familiar i genera una implicació per part d'altres membres de la família, aconseguint que l'experiència al Museu pugui resultar després més intensa i satisfactòria.

Tant és així que l’Ajuntament, conscient de l’èxit del personatge, ha tingut l’iniciativa d’obsequiar tots els nens de menys d’un any que a partir d’ara s’empadronin a Cardedeu amb un pitet i el conte del follet Verdet: “l’heroi que els descobrirà la història i el patrimoni de la vila i el seu entorn”.

Amb això, constatem una vegada més les múltiples possibilitats del recurs literari per a usos didàctics en general, però sobretot també als museus. En aquest cas el del personatge protagonista que viu aventures, descobreix grans secrets, i efectivament supera entrebancs com un heroi, pot resultar una eina especialment útil a l’hora de crear activitats i estratègies pedagògiques per als més petits.

Rebels amb causa

Rebels amb causa vol ser una aproximació a la trajectòria com a dibuixant d’historietes de Josep Escobar. Tot i que hi haurà referències a les seves altres múltiples creacions -teatre, dibuixos animats, publicitat-, la proposta es vol centrar en la seva aportació més coneguda, els seus “tebeos”. Per fer-ho, més enllà d’altres possibilitats d’aproximació -cronològiques, estilístiques, semiòtiques...-, Rebels amb causa es vol centrar en els seus personatges més coneguts tot presentant-los des de la perspectiva de la rebel·lió.

L’exposició es planteja com un recorregut pels diversos personatges creats per Escobar. No per tots, és obvi, perquè això suposaria una proposta desmesurada, sinó per aquells que, nascuts sota l’empara de la factoria Bruguera, més intensament van arrelar-se a la memòria col·lectiva potser per aquest component de rebel·lió que sempre els identificava.

En un moment en què sembla haver-se despertat definitivament a casa nostra un corrent d’interès per la història, el passat i el present de les historietes fetes al país, Rebels amb causa es planteja com un nou graó en aquest procés. Més enllà de l’evocació nostàlgica o de l’estudi històric global que analitza tota una època, la proposta vol reivindicar un artista multiforme i divers i la seva obra, i ho vol fer tot presentant i analitzant aquells aspectes que han permès, anys després de la publicació d’aquelles pàgines, que els nous lectors joves segueixen sentint com a propera una historieta que va saber captar les contradiccions d’una època però que al mateix temps va aconseguir transcendir el seu moment històric.

Es tracta d’una producció de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona i del Museu de Granollers per a la Xarxa de Museus Locals, que es podrà veure a l’Espai Enric Granados de Cerdanyola del Vallès del 7 de març al 6 d’abril de 2008, en horari de dilluns a dissabtes de 17 a 20 h i dissabtes, diumenges i festius d’11 a 14h.
En aquests moments s'estan acabant d'elaborar les propostes didàctiques relacionades amb l'exposició.

Us hi esperem!

25/2/08

Imatges de la memòria: Trobada de documentació de fotografies



El passat 21 de febrer va tenir lloc la primera trobada de documentació de fotografies del 2008. Aquesta activitat, organitzada pel Patronat Municipal de Cultura de l'Ajuntament del Masnou té com finalitat la documentació històrica de fotografies que provenen dels fons de l'Arxiu Municipal del Masnou. Des de l’any 2003 s’han dut a terme diferents tasques internes a l’Arxiu Municipal del Masnou per tal de posar ordre a l’arxiu fotogràfic municipal, fins llavors inexistent. Concretament s’han ingressat imatges procedents de diferents departaments de l’Ajuntament, s’han fet tasques d’ordenació, registre i catalogació, així com identificació d’autors i documentació de fotografies a partir de la col·laboració ciutadana en trobades com la del passat 21 de febrer.

La convocatòria va tenir dos circuits de difusió: la pròpia agenda de l'Ajuntament (díptic informatiu i web) i contacte directe amb persones participants en trobades anteriors. Finalment els assistents van ser set persones entre els seixanta i els vuitanta anys, totes elles implicades des de la seva infància amb la vila del Masnou. Cap destacar una excepció, una persona d'uns 40 anys que a pesar de la seva joventut coneixia llocs, cases i identificava cares de persones de generacions anteriors a la seva.

La trobada va tenir lloc en l'arxiu i les fotografies es van visionar projectades en una petita pantalla. El desenvolupament de la documentació de fotos va anar en sentit ascendent, semblava com si a poc a poc els llocs del cervell reservats als records anessin obrint les seves portes una darrere de l’altre per a anar arribant als llocs més recòndits de la memòria. Les primeres fotografies no van ser quasi comentades, sense persones conegudes ni detalls a destacar, però conforme anaven rebrotant els records amb cada nova imatge la memòria s'anava avivant. Encara que la documentació de fotografies se centrava fonamentalment en la identificació de persones i llocs, en relació a les imatges sorgien comentaris sobre els costums i la vida quotidiana que, d'altra manera, haguessin quedat en l'oblit.

La vida quotidiana, l'univers de l'íntim, conforma la sensibilitat i s'implica en la construcció de valors i marca la nostra concepció de la vida, les nostres representacions socials i valors com la família o la infantesa. Encara que estudiem èpoques determinades i llunyanes a nosaltres aquests elements de la vida quotidiana, conformadors de la nostra consciència històrica, no desapareixen i estan latents en la nostra sensibilitat i, per tant, poden explicar la nostra actual manera de pensar, viure i de relacionar-nos amb el món.

La següent trobada tindrà lloc el 31 de març. Per a aquesta cita es plantejaran noves vies de difusió per a intentar incrementar l'assistència de participants i s'estudiaran els mètodes de recollida de dades orals de les sessions amb la finalitat d'implicar aquesta activitat en el projecte global de Recuperació de la Memòria Històrica que s’està posant a terme a través de la Diputació de Barcelona pel Tècnic d’Animació del Patrimoni Cultural Local adscrit al Museu Municipal de Nàutica del Masnou.

Exposició Federica Montseny (1905-1994)


El pròxim 6 de març a les 19h, tindrà lloc a la sala d'exposicions de la Torre del Baró de Viladecans la inauguració de l'exposició: Federica Montseny (1905-1994).

En el centenari dels seu naixement, l'Institut Català de les Dones ha volgut retre-li un homenatge amb les imatges i textos d'aquesta exposició, els quals són només una pinzellada de la vida d'una dona capdavantera de la lluita social i ferma defensora dels drets de les dones.

Federica Montseny volia ser, essencialment, escriptora, però la lluita política es va imposar i va marcar la seva existència. Des de la seva posició de política i sindicalista, a través dels seus articles i novel·les, va qüestionar el model patriarcal, que encara avui restringeix les llibertats de les dones, i va dedicar la seva vida a la recerca d'una autonomia individual per a ella i per a totes les seves contemporànies.

Del 6 al 30 de març, de dilluns a divendres de 9 a 14 i de 16 a 20h, dissabtes i diumenges d'11 a 14h. L'acte d'inauguració comptarà amb una conferència a càrrec de Susanna Tavera, especialista i professora de la facultat d'Història Contemporània de la Universitat de Barcelona.