6/6/08

Arenys de Mar, una història


Ja hi ha data!

Doncs sí, des d’ahir ja es oficial. El proper 13 de juliol s’inaugurarà la nova exposició permanent del Museu d’Arenys de Mar, coincidint amb la clausura dels actes de la festivitat de Sant Zenon ( festes locals).

Us explico. Al llarg d’aquest hivern des del Museu d’Arenys venim treballant amb la nova proposta expositiva. Sota el títol Arenys de Mar, una història es vol recupera part del Fons Fidel Fita per al públic local i per als visitants que s’acostin a la nostra vil·la. També es vol aprofitar aquesta exposició per acostar mes els centres educatius locals al Museu.

El Fons Fidel Fita es una mostra de la historia i el patrimoni local, antigament exposat al museu del mateix nom, però que des dels anys 50 estan emmagatzemats per problemes d’espai. Aquest compta amb peces d’Arqueologia, com les del Poblat ibèric de la Torre dels encantats, o la Vil·la Romana de ValldeMaria. Amb un fons nàutic de gran valor històric, doncs son un conjunt de peces dels segles XVIII-XIX, procedents de la antiga escola de pilots Baralt. També hi ha peces de rajola catalana dels segles XVII-XIX, 4 rellotges domèstics catalans realitzats per la família Roca l’any 1775, peces de tradicions locals, i conjunt d'imatgeria religiosa dels segles XIV-XIX.

L’exposició estarà dividida en set blocs temàtics, a cadascun dels quals s’hi mostraran les peces més emblemàtiques. La intenció de dividir l’espai en blocs temàtics és la d’evitar un discurs historicista o cronològic i decantar-nos per una forma de lectura que pot anar del passat al present.

En fi, salutacions a tots i espero que algun dia us acosteu a Arenys i passeu pel museu a veure la nova exposició.


Guillem

5/6/08

Inauguració de la Sala Prado a Vilanova


Per fi, la invitació per la inauguració de la Sala Prado a Vilanova i la Geltrú

el proper dijous 12 de juny a les 20h a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer

(Av. Víctor Balaguer, s/n)

Us hi esperem!

Obrir el museu a nous col•laboradors

El passat mes de maig el Museu Industrial del Ter va inaugurar l’exposició “Paisatges capturats (1896-1907). El llegat fotogràfic de Francesc Rierola i Masferrer”. La mostra es pot visitar fins l’octubre del 2008 i permet veure prop de dues-centes fotografies pertanyents a una col·lecció de 1640 imatges donades per la família Rierola i Riera al MIT. Francesc Rierola va fer fotografies entre 1896 i 1907, i el resultat és un fons de gran valor documental i històric sobre la comarca d’Osona, però també del conjunt del país. D’altra banda Rierola fou un bon coneixedor dels procediments químics de la tècnica fotogràfica i dels conceptes bàsics de composició, la qual cosa també aporta un rellevant valor artístic al fons.

L’exposició ha comptat amb el suport de moltes persones i entitats, però voldria destacar la tascar realitzada per dos col·laboradors del MIT. Es tracta de dues persones recentment jubilades, amb temps i sobretot ganes de donar un cop de mà a la ciutat i han vist al Museu Industrial del Ter un lloc adient per poder desenvolupar aquesta tasca. Així doncs, i com no podria ser d’una altra manera des del Museu es compta des de fa mesos amb aquests voluntaris, dels qui aprofitant les seves aficions han participat molt activament en el muntatge de l’exposició. Un dels voluntaris és molt aficionat a la fotografia i s’ha ocupat de digitalitzar, catalogar i conservar el fons donat al museu. L’altre col·laborador, al que li agrada caminar i en conseqüència és un bon coneixedor del territori ha realitzat una impressionant tasca de documentació localitzant la majoria d’espais fotografiats.

Penso que aquests voluntaris són un exemple d’un grup de ciutadans emergent, jubilats o pre-jubilats amb una situació òptima per col·laborar amb una entitat com un museu. En el cas concret de l’exposició de Rierola la il·lusió, capacitat i treball dels dos voluntaris ha estat un factor determinant per aconseguir un resultat que sense la seva participació no hagués estat el mateix. No hi ha dubte que obrir al museu a nous col·laboradors ha estat una decisió encertada i de resultat altament satisfactori.

2/6/08

Crònica de l'Oblat Conrad

Sóc l'Oblat Conrad, un aprenent de monjo molt trempat i visc al monestir de Sant Cugat. Des de fa uns mesos m'encarrego de dinamitzar les visites guiades que les monitores fan als grups de menuts que s'acosten al museu. Les visites són ara més divertides ja que, gràcies a la meva maleta (on dormo i visc quan no hi ha nens a la vista) anem explicant com era el monestir quan era habitat pels monjos benedictins: què menjaven, on dormien, què feien durant el dia, com escrivien els seus manuscrits... I per finalitzar, ens asseiem en un racó del claustre i expliquem una llegenda de Sant Cugat amb unes il·lustracions ben maques. Tota una aventura per als petits oblats que ens visiten!