5/6/08

Obrir el museu a nous col•laboradors

El passat mes de maig el Museu Industrial del Ter va inaugurar l’exposició “Paisatges capturats (1896-1907). El llegat fotogràfic de Francesc Rierola i Masferrer”. La mostra es pot visitar fins l’octubre del 2008 i permet veure prop de dues-centes fotografies pertanyents a una col·lecció de 1640 imatges donades per la família Rierola i Riera al MIT. Francesc Rierola va fer fotografies entre 1896 i 1907, i el resultat és un fons de gran valor documental i històric sobre la comarca d’Osona, però també del conjunt del país. D’altra banda Rierola fou un bon coneixedor dels procediments químics de la tècnica fotogràfica i dels conceptes bàsics de composició, la qual cosa també aporta un rellevant valor artístic al fons.

L’exposició ha comptat amb el suport de moltes persones i entitats, però voldria destacar la tascar realitzada per dos col·laboradors del MIT. Es tracta de dues persones recentment jubilades, amb temps i sobretot ganes de donar un cop de mà a la ciutat i han vist al Museu Industrial del Ter un lloc adient per poder desenvolupar aquesta tasca. Així doncs, i com no podria ser d’una altra manera des del Museu es compta des de fa mesos amb aquests voluntaris, dels qui aprofitant les seves aficions han participat molt activament en el muntatge de l’exposició. Un dels voluntaris és molt aficionat a la fotografia i s’ha ocupat de digitalitzar, catalogar i conservar el fons donat al museu. L’altre col·laborador, al que li agrada caminar i en conseqüència és un bon coneixedor del territori ha realitzat una impressionant tasca de documentació localitzant la majoria d’espais fotografiats.

Penso que aquests voluntaris són un exemple d’un grup de ciutadans emergent, jubilats o pre-jubilats amb una situació òptima per col·laborar amb una entitat com un museu. En el cas concret de l’exposició de Rierola la il·lusió, capacitat i treball dels dos voluntaris ha estat un factor determinant per aconseguir un resultat que sense la seva participació no hagués estat el mateix. No hi ha dubte que obrir al museu a nous col·laboradors ha estat una decisió encertada i de resultat altament satisfactori.