21/3/08

Exposició temporal: L'ADN de Rubí. La construcció d'un poble



El pròxim dimecres 26 de març a les 19'30 del vespre al Castell-Ecomuseu urbà de Rubí inaugurem una nova exposició temporal sobre les cultures que conformen i han conformat la identitat de la ciutat.

La mostra s'ha construït com un petit viatge al passat on, partint del moment actual, el visitant arribarà fins l'època dels primers habitants estables del territori, els ibers. L'exposició no vol ser un repàs d'història i, per tant, s'han escollit aquells moments més representatius on gent vinguda de fora va deixar empremta a l'espai que ara ocupa Rubí: ibers, romans, els àrabs (intercanvis comercials en època medieval), els francesos al segle XVII i XVIII i, finalment, les diverses onades immigratòries del segle XX.

A més a més aprofitarem la inauguració de l'exposició per estrenar un documental on la gent de Rubí (els de sempre i els que fa poc que hi són amb nosaltres) ens expliquen com ha canviat la ciutat.

Hi sou tots convidats!

Informació d'interès :
L'ADN de Rubí. La construcció d'un poble
Del 26 de març al 31 de juliol de 2008
El Castell-Ecomuseu urbà
C/Castell n.35
De dimarts a dissabte, 16-20 h.
Diumenges, 11-14 h.

20/3/08

Obrim nous camins...

Fa uns dies vaig assistir a una xerrada sobre Turisme Actiu. Aquest tipus de turisme, que va a l'alça, consisteix en visitar els llocs coneixent el seu entorn natural, mitjançant activitats físiques diverses. El que d'entrada em va semblar que tenia més aviat poc a veure amb el món dels museus, crec que és un terreny poc explotat i a tenir en compte. Cada vegada hi ha més persones que practiquen aquest tipus de turisme, i molt sovint, aquests visitants s'interessen també per l'oferta cultural del lloc. En aquest sentit, a la xerrada hi va haver moltes intervencions de professionals dedicats a aquest sector (propietaris d'hostals i de turisme rural), que explicaven que cada vegada hi ha més demanda d'activitats esportives a l'entorn natural, però també d'activitats culturals.

Encara que sembli una mica allunyat de la nostra tasca, potser seria interessant explorar aquest terreny, establir contactes amb aquest sector i unir esforços per donar a conèixer al màxim tots els aspectes interessants del nostre municipi, comarca, etc. Un exemple podria ser creant rutes que uneixin diferents espais d'interès cultural (rutes a peu o amb btt), facilitant a la gent que s'apropi a la nostra comarca, la descoberta de tots els seus espais i centres d'interès, tant naturals com culturals. Crec que és una possibilitat interessant per al patrimoni a l'aire lliure (jaciments arqueològics, per exemple), però també per a museus localitzats en centres urbans. Seria interessant unir l'interès per l'entorn natural (a moltes comarques de la nostra província s'estan recuperant espais), amb l'interès pel patrimoni cultural. Així, s'aconseguiria que els visitants assolissin un coneixement més profund i global del nou entorn.

Laura Busquets
Museu Arqueològic de l'Esquerda, Roda de Ter

19/3/08

Les troballes mil·lenàries de Les Maleses i el MMM

El Museu Municipal de Montcada presentarà el proper 27 de març a les 19h a la Casa de la Vila, els resultats de les intervencions fetes a l'estiu de 2007 al jaciment iber de "Les Maleses".
El jaciment de Les Maleses, emplaçat al cim de la Serralada de la Marina del mateix nom, és l'arrel de l'entitat museística de Montcada i Reixac, gràcies a l'afany per part de la direcció de les excavacions per aconsseguir primer, un local municipal destinat al magatzematge i a l'exposició de les troballes i, després de molts anys, un veritable espai musealitzat preparat per a les necessitats i exigències del nou segle.
La perseverància, la insitència i la lluita constant contra els elements (i estaments) han donat els seus fruits: atorgar-li un passat a un poble amb un arrelament en perill d'extinció degut l'alta inmigració vinguda pel creixement industrial del segle XX i a la letal absorció cultural que suposà la gran ubs limítrofa per a una població tan propera, petita i bé comunicada com és Montcada i Reixac.
El Museu de Montcada porta més de vint anys mostrant als seus veïns un passat que va més enllà de l'aparició del tren i de la indústria, un passat d'arrels mil·lenàries, il·lustres i trascendents en la història de Catalunya.

18/3/08

DESCOBRINT EL MOLÍ D'EN RIBÉ

Situat al costat de la Torre Balldovina (Santa Coloma de Gramenet) trobem les restes d’aquest molí fariner d’en Ribé, actiu des del s XIV fins al s XX. El jaciment al qual ens referim ocupa part de la plaça Pau Casals i del jardí de la Torre.

L’any 1983 es van remoure les terres d’aquesta plaça i es descobriren les estructures pertanyents al molí. Durant els primers treballs d’excavació aparegueren les quatre moles i la construcció interior de grans dimensions i aspecte monumental. Se’n conserva la sala de les moles i, a un nivell inferior, els carcabans corresponents i una imponent canalització tallada a la roca per on sortia l’aigua, aprofitada alhora per regar els camps contigus.
El molí manté tots els elements necessaris que permeten una clara reconstrucció del seu funcionament original. Quant a la datació de la construcció, no s’ha pogut determinar amb precisió, però ha de ser anterior a la meitat del s XV. I se sap que, posteriorment, s’amplià el molí amb un nou edifici que contenia dues moles més. La datació d’aquest últim s’ha de situar entre el final del s XVI i el començament del segle XVII i sembla coincidir amb una sèrie de reformes a l’edifici ja existent.


Històricament, el Molí s’ha de relacionar amb la gran propietat senyorial baixmedieval i, més concretament, amb la de la Torre Balldovina, coneguda a partir de la documentació. Així mateix, la seva evolució també és significativa, des del moment que prolonga la seva vida com a molí fins que es fan efectives les conseqüències de la revolució industrial.
Sense oblidar mai l’important valor que pren el jaciment dins del patrimoni històrico-artístic de Santa Coloma de Gramenet.

Arribat el moment mancava tan sols iniciar l’última fase de l’excavació centrada en la zona del jardins de la Torre Balldovina, situada sobre l’edifici del molí i on s’esperava trobar la bassa que recollia l’aigua per al funcionament de les moles.
Amb l’arribada del nou any s’han iniciat les excavacions les quals han donat un resultat plenament satisfactori. S’ha pogut traçar tota l’estructura de la bassa i obrir l’entrada i sortida de les aigues aixi com els dos conductes per on aquesta baixava fins les moles.

El Molí d’en Ribé torna a veure la llum i mostra finalment tots els seus elements al descobert.

RECORDS DE XOCOLATA

Demà, 19 de Març, al Centre Cultural el Casino de Manresa, s'ignaugura una exposició temporal, que a molts tornarà a portar a la seva infància, i d'altres els farà entendre la dels més grans.
Aquesta exposició aglutina una gran quantitat de la col·lecció de la família Muncunill-Roca, en la qual trobem diferents sèries de cromos que ja a mitjans segle XIX regalaven les xocolateries. En aquest cas, l'exposició es centra amb una important fàbrica de xocolata coneguda per tots els manresans, Xocolates Torras, que tancà les seves portes al 1981, després de més d'un segle de funcionament.
En els cromos veiem un refelex de les diferents èpoques en les que es donaven, hi ha representades guerres, tradicions, invents, geografia,... es tractava d'un mètode més per fer arribar informació a la població, a la vegda que tenien un reclam per la venda del seu producte.
També trobarem en aquesta exposició objectes i màquinaria, necessària per produïr la xocolata, així com un espai dedicat a l'indret on trobavem la Fàbrica Torres, un espai, que ha evolucionat molt en el temps, ja que ha passat de ser el centre de la ciutat a ser un lloc bastant oblidat, així tractem els canvis patits als "quatre cantons" i els canvis que s'hi estan duent a terme.
En concluisió podem dir que es tracte d'una explicació amb càire memorial més que històric, on tothom pot trobar un racó pel seu record.

17/3/08

A Sant Cugat, el Patrimoni, més viu que mai...

Dimecres passat vaig tenir la sort de presentar, junt amb el meu Director en Lluís Campins, un projecte novedós per al Museu de Sant Cugat.
El projecte Patrimoni Viu 2008 té com a voluntat primera la d'establir nexes de col·laboració amb les entitats i associacions culturals que mantenen fàcticament viu el patrimoni santcugatenc mitjançant la seva tasca quotidiana, de manera que es crein sinèrgies i nexes d'unió entre les entitats i el museu, entès aquest com a eix vertebrador de totes elles.
En unes jornades de tres dies (13, 14 i 15 de juny) s'aniran succeint diverses activitats que ens aproparan al patrimoni immaterial de manera lúdica i engrescadora. Per a tots els públics. Per a tots els gustos. Obert. Des de i per a la pròpia ciutadania.
Bastoners, geganters, actors, artistes plàstics, dansaires, cuiners, ...esdevindran tots ells els veritables protagonistes d'aquest programa; darrere cada activitat o mostra-taller hi haurà una contextualització històrica vinculada, de manera que el treball i voluntat de recerca com a ens museístic es veurà justificat des d'un principi.
Això sí, sempre entenent aquesta recerca en estreta col·laborció entre els grups que fan i mantenen viva la cultura del lloc i el museu de la ciutat.

De moment, la presentació ja està enllestida i pròximament podré passar-vos el calendari definitiu de les activitats que constituiran el programa.
Tot un repte, en un Sant Cugat en imparable creixement. Esperem que hi hagi sort, companys!

Blocs de museus catalans

En un missatge anterior ja vaig esmentar un parell de blocs força coneguts dins del món dels museus. El bloc del Museu Municipal d'Estremoz, publicat pel personal d'un petit museu portuguès, i el de museumblogs, un agregador que concentra els darrers posts publicats des de museus d'arreu del món.

Dins l'àmbit català, destaca el bloc de Barcelona a Verdú d'en Jordi Mayoral, director adjunt del Museu de Joguets i Autòmats de Verdú (aquest mireu-vos-el amb carinyo, pel format de les anotacions i el dinamisme que desprén), el dels treballadors del Museu de Lleida, o el d'en Pere Izquierdo, director del Museu d'Arqueologia de Catalunya, treballador en excedència de l'OPC, que publica els seus pensaments a l'ombra de Bosch i Gimpera.

I només comentar-vos que l'altre dia em van trucar de l'empresa cultural KuanUm de l'Hospitalet per demanar-me si podien posar un enllaç a Animació del Patrimoni des del seu bloc, http://kuanum.blogspot.com/.

Els museus catalans i el seu entorn es van fent un lloc a la blogosfera...

16/3/08

LA MIRADA TÀCTIL- Una nova política


Els Museus d’Esplugues han iniciat una nova política integral dins la institució dirigida a la integració de col·lectius en risc d’exclusió per qüestions d’accessibilitat. Juntament amb el dret d’accés igualitari a la cultura i a la informació, la realitat és que els nostres museus, amb totes les seves dificultats, tenen com a principal objectiu donar a conèixer el nostre patrimoni a tots als públics. Per tant, dins aquest “tots” també hauríem de dissenyar propostes per col·lectius específics que no tenen la possibilitat d’accedir a la nostra oferta d’activitats. De fet, podem parlar d’una oferta limitada a nivell local dirigida a persones amb problemes de visió, ja que els museus tenen un gran component visual, i per tant, un grau alt d’inaccessibilitat en aquest sentit.

En aquesta línia, gràcies a la iniciativa de la Diputació de Barcelona, hem pogut iniciar aquesta nova política amb el projecte “La Mirada Tàctil” que ha incorporat millores a nivell museogràfic, amb la instal·lació d’un mòdul tàctil i un audiovisual, entre altres recursos, al recorregut de la Fàbrica Pujol i Bausis per facilitar l’accés a persones amb dificultats visuals, a la vegada que enriqueix la visita pel públic general.

Aquesta primera fase ha de continuar amb un projecte de dinamització i difusió del que hem fet fins ara, i del que ens queda per fer. Si considerem com a política, l’accessibilitat, totes les nostres activitats, exposicions, millores museogràfiques i museològiques dels equipaments, han de considerar des de l’origen les necessitats específiques d’aquest col·lectiu per accedir a la informació i a les manifestacions culturals que puguem generar.

Us convidem a la inauguració del nou recorregut el 27 de Març a les 19 h, a La Masoveria del Museu (c. Església , 36 Esplugues).
I voldria preguntar-vos si ens els museus en què esteu hi ha plantejament en aquesta línia, perquè sé que alguns també van rebre o rebran aquest any subvencions per aquest tema.