16/3/08

LA MIRADA TÀCTIL- Una nova política


Els Museus d’Esplugues han iniciat una nova política integral dins la institució dirigida a la integració de col·lectius en risc d’exclusió per qüestions d’accessibilitat. Juntament amb el dret d’accés igualitari a la cultura i a la informació, la realitat és que els nostres museus, amb totes les seves dificultats, tenen com a principal objectiu donar a conèixer el nostre patrimoni a tots als públics. Per tant, dins aquest “tots” també hauríem de dissenyar propostes per col·lectius específics que no tenen la possibilitat d’accedir a la nostra oferta d’activitats. De fet, podem parlar d’una oferta limitada a nivell local dirigida a persones amb problemes de visió, ja que els museus tenen un gran component visual, i per tant, un grau alt d’inaccessibilitat en aquest sentit.

En aquesta línia, gràcies a la iniciativa de la Diputació de Barcelona, hem pogut iniciar aquesta nova política amb el projecte “La Mirada Tàctil” que ha incorporat millores a nivell museogràfic, amb la instal·lació d’un mòdul tàctil i un audiovisual, entre altres recursos, al recorregut de la Fàbrica Pujol i Bausis per facilitar l’accés a persones amb dificultats visuals, a la vegada que enriqueix la visita pel públic general.

Aquesta primera fase ha de continuar amb un projecte de dinamització i difusió del que hem fet fins ara, i del que ens queda per fer. Si considerem com a política, l’accessibilitat, totes les nostres activitats, exposicions, millores museogràfiques i museològiques dels equipaments, han de considerar des de l’origen les necessitats específiques d’aquest col·lectiu per accedir a la informació i a les manifestacions culturals que puguem generar.

Us convidem a la inauguració del nou recorregut el 27 de Març a les 19 h, a La Masoveria del Museu (c. Església , 36 Esplugues).
I voldria preguntar-vos si ens els museus en què esteu hi ha plantejament en aquesta línia, perquè sé que alguns també van rebre o rebran aquest any subvencions per aquest tema.

2 comentaris:

Guillem OPC ha dit...

Per la foto pinta molt bé. Friso per a veure-ho en persona el dia 27. TAPS, estaria bé que tots els que pugueu us hi acosteu. Aquest any hi ha quatre museus que s'han apuntat al carro del programa. L'any vinent seran més museus de la xarxa...

Helena Minuesa ha dit...

Això està genial!

Ja és hora que els museus vagin donant resposta a totes les necessitats i als grans públics oblidats...

Enhorabona per la iniciativa.
Espero poder pujar-nos al carro aviat!

Helena Minuesa
Museu de Sant Cugat