30/5/08

A la One, a la Two... A la ONE, TWO, THREE!!!

Des del Museu de Sant Boi, en la voluntat d’apropar patrimoni cultural al públic més jove de la població, juntament amb el Departament de Joventut, encetem una nova exposició dedicada a la història més recent de la música. Ens adrecem a aquest sector per segona vegada, seguint la línia de l’exitosa exposició de 2005 Modificacions. Art i identitat en el cos humà, sobre tatuatges, piercings, etc. que molts de vosaltres segurament hàgiu vist perquè ha itinerat dins la xarxa de museus locals de la Diputació de Barcelona.
One, two, three... fa un repàs dels estils musicals que més han marcat els últims anys: des del xarleston fins el més actual, mostrant a la vegada el panorama musical local (grups, artistes, locals, etc.)
S’han preparat uns MP3 per a que els visitants puguin sentir si volen la música dels plafons que tenen davant, o repetir la cançó tantes vegades com vulguin: seleccionar jazz, hip-hop, etc.
Però aquesta exposició a més estarà farcida, com no podia ser tractant-se d’una expo de música i sobretot adreçada als més joves, d’activitats complementàries: Concerts (de jazz, rock, fusió, sessions de DJ a la nit), Sessions de master-class i projeccions de pel·lícules.
Inaugurem aquest diumenge amb un cocktail i un concert del grup Tea for Two, als Jardins de Can Torrents, acte al qual esteu tots convidats!!

DIA : diumenge 1 de juny
HORA : 12h.
LLOC: Museu de Sant Boi – Can Torrents
C/ Hospital, 9 08830 Sant Boi de Llobregat
Tel. 93 635 12 50
www.museusantboi.cat





28/5/08

Estudi de públics als museus quebequesos

L'Observatori quebequès de la cultura i les comunicacions va treure fa un parell de mesos el seu estudi Publics et touristes dans le réseau des institucions muséales du Québec . Fa unes setmanes, algú va demanar models d'estudi de públics a través de la llista de distribució dels TAPS. Aquest estudi és un molt bon exemple a nivell de metodologia i continguts.


Si llegiu francès -i qualsevol pot llegir francès!-, val realment la pena. Us el podeu descarregar, en format pdf, des d'aquesta adreça.

27/5/08

De carn i òssos

En relació a les activitats educatives, passejant pel blog dels amics del Museu d'Estremoz, m'adono que sovint organitzen l'activitat amb les persones del poble, en comptes de contractar monitors, són els mateixos àvis els que transmeten i desenvolupen l'activitat, per exemple aquesta recent en la que elaboren pà de manera tradicional. Seria viable aplicar-ho en alguns dels nostres museus? Algú ja ho ha fet?

Jornades imatge i recerca


Benvolguts/des blocaires!
A través de l'Associació de Museòlegs de Catalunya m'he assabentat que es realitzen de nou les Jornades Imatge i Recerca a Girona, ja en són les desenes!
Estan organitzades per l'Associació d'Arxivers de Catalunya, l'Ajuntament de Girona i el Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI), amb el suport i col·laboració d'altres entitats que em seria molt llarg d'enumerar.
Les jornades, com és habitual, s'orienten a la realització de tallers pràctics sobre conservació fotogràfica. A més, pretenen donar a conèixer les últimes experiències relacionades amb fotografia digital, incloent-se presentacions relacionades amb les llicències Creative Commons o la visió de Google Earth com a mitjà de difondre els fons fotogràfics, i s'inclou una taula rodona amb diversos experts sobre el tema fotogràfic que poden ajudar a donar una visió multidisciplinar i pràctica.
Està obert el termini fins al 31 de juliol per poder fer-hi aportacions o presentacions i donar a conèixer recerques i/o experiències relacionades amb la fotografia.
Crec que pot ser interessant per a aquelles persones que hagin de treballar amb fons fotogràfics, especialment si tenim en compte que el CRDI ha estat pioner a nivell estatal en el tema de conservació, gestió i difusió de fons fotogràfics.
Les jornades se celebraran de l'11 al 14 de novembre a Girona. Si en voleu més informació, cliqueu aquí.

BLOC HISTÒRIC DEL MUSEU DE SANT BOI

Hola TAPES I TAPS, i la resta de blocaires que ens visiteu!

Bé, doncs sí! Al Museu de Sant Boi tenim bloc! Es tracta d’un bloc històric ,a part del web, que recull les col·laboracions del Museu i l’Arxiu Històric a la revista Viure Sant Boi en els darrers anys http://museusantboi.blogspot.com/ (ja em direu què us sembla)
Aquest format permet abocar material i dinamitzar-lo i que estigui a l’abast de tothom, per com diu el títol compartir la memòria. Potser amb la nostra iniciativa del Bloc d’Animació hem animat i fet més pressió als nostres museus en aquest sentit... Des d’aquí l’enhorabona al Carles Serret, cap de l’Arxiu Històric, per la seva excel·lent feina!
El presento a tothom a través del bloc a mode oficial però us de dir que ja hi ha blocaires que el coneixen, seguidament us ho aclareixo i aprofito també per fer-vos saber altre acte:
El passat dissabte 24 de maig va tenir lloc a l’espai Cal Ninyo de Sant Boi la 2a Trobada de Blocaires Santboians, organitzada per Xarxa Santboiana Blog a Blog -es tracta d’un agregador de blocs de gent de Sant Boi o que en parlin d’aquesta vil·la o municipi- (http://xarxasantboiana.blogspot.com/)
L’organització em va convidar a participar-hi –aprofito per agraïr la deferència a l’equip- com a “blocaire santboiana”, per tal d’intervenir en la xerrada Memòria històrica i les TIC, tot i pertànyer a un bloc col·lectiu (el qual el tenen agregat i que per cert companys el troben bastant interessant).
L’acte va ser presentat per Ferran Cobo, qui va fer un repàs de l’any i remarcar que ja són 162 els blocs dins xarxa santboiana, amb la qual cosa el converteix en l’agregador de blocs locals més gran en aquests moments.
Lourdes Escardívol ens va parlar del tema de memòria històrica arran del seu bloc http://themis-santboi.blogspot.com/, no ens coneixíem però a partir espero que estiguem en contacte perquè tenim projectes similars que volem engegar (recuperació de la memòria històrica de Sant Boi). La veritat és que la meva, més que una ponència (vaig descartar finalment fer una dissertació sobre museus i noves tecnologies, només vaig fer a mode d’introducció una petita reflexió sobre el tema) llavors li vaig donar l’enfoc d’una petita intervenció, potser no molt el·laborada –disculpeu- per donar a conèixer el bloc d’Animació del Patrimoni a la resta de blocaires i la meva tasca com a TAP, i per últim la sorpresa de presentar el bloc històric del Museu.
Apa, una abraçada a totes i a tots!

SOCIETY AND SOCIAL

Com es comunica la responsabilitat social al món global?

A l'Edifici del Rellotge, al Carrer Urgell i fins al 30 de maig. Una exposició de campanyes internacionals de comunicació social seleccionades entre les que es presenten al festiva Ad Spot Award, que se celebra cada any a Florència (Itàlia). S'hi poden veure 300 cartells i 100 espots procedents de quaranta països de tot el món. Alguns de realment enginyosos.

Si algú ha de passar per aquí, ja ho sap (tot i que també val la pena desplaçar-se). Més informació en aquesta pàgina.



26/5/08

28 de maig obertura dels actes dels 200 anys de la Guerra del Francès a Igualada



Aquest dimecres es celebra la conferència institucional d’obertura dels actes dels 200 anys de la Guerra del Francès a la ciutat d'Igualada.

La conferència Les conseqüències de la Guerra del Francès a Catalunya (1814-1823) anirà a càrrec de Ramon Arnabat Mata, doctor en història i professor a l’IES El Foix i a la Universitat Rovira i Virgili, es celebrarà al Saló de Sessions de l’Ajuntament d’Igualada a dos quarts de vuit del vespre.

Els actes de celebració del bicentenari continuaran el proper 6 de juny coincidint amb la data de la primera Batalla del Bruc, amb la inauguració de l’exposició Guerra del Francès. Igualada en el naixement de la Catalunya contemporània, 1808-2008. 200 anys de les batalles del Bruc, a la Sala d’Exposicions del Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia. L’exposició romandrà oberta fins el 16 de novembre.

L’acte que s’iniciarà a les 7 de la tarda, comptarà amb la conferència La batalla del Bruc i l’Europa de principis del segle XIX, a càrrec d’Oriol Junqueras doctor i professor d’història de la Universitat Autònoma de Barcelona.


Us hi esperem a tots i totes.

Del quinqué al làser :"Fent Història"

Els tallers "Fent Història", adreçats especialment a la gent gran de Montcada i Reixac i proposats pel Museu Municipal als diversos centres cívics i casals de gent gran municipals, van concloure la setmana passada al Centre Cívic de Can Cuiàs.

Es pot dir que l'objectiu s'ha assolit: hem fet evocar els records personals dels participants a partir d'objectes com a lleteres, billets antics, robes, eines de treball..., per tal d'ordenar les històries i anèdotes aportades i els testimonis del que ja no hi existeix, dins de la línea temporal de la història més recent.
Més recent i no tant, perquè vam arribar a viatjar fins i tot 200 anys enrere, amb la plantxa que aquí us mostro, amb la quèens han explicat com s'havia de bellugar constantent perquè no se n'apaguès el carbó que s'hi ficava per escalfar-la.
Aquesta experiència ha permés perfilar els dos últims segles no tant dins de l'esfera política- ja coneguda a travès dels llibres- com dins de l'òrbita social paral·lela, portant-nos al present les realitats, els usos i costums que, malaurada o afortunadament - segons quins- s'han perdut i ens donen referència dels canvis que ha viscut la societat durant el segle XX especialment.
Ara que el treball de camp ha acabat, puc dir que és una de les experiències més gratificants que he viscut laboralment per dos motius: pel contacte directe amb la gent gran, es a dir , amb les fonts documentals vives de la nostra història contemporània i, d'altra banda, per haver pogut valorar a prop les dimensions dels canvis radicals dels que hi han estat testimonis, gràcies als seus objectes i a les històries que amagaven darrere: des de les trobades veïnals al voltant de l'ùnica ràdio del carrer, a l'impost que s'havia de pagar per tenir-ne una o a les represàlies per escoltar "la Pirenaica" (Radio España Independiente, Estación Pirenaica): "la única emisora española sin censura de Franco".

Ara toca difondre els tallers a fi que aconsegueixin ser una eina molt significativa d'aprenentatge de la història per als montcadencs més joves. Per això, engeguem "la feina de laboratori" per editar un petit audiovisual amb els enregistraments realitzats durant els tallers i compartir el passat per aprendre d'ell al present i formar a les generacions futures dins de l'arrelament i del respecte als portadors d'històries tan interessants com aquestes.

El divendres 25 de juny a les 18h està prevista la projecció de l'audiovisual "Fent Història", a la Casa de la Vila, a la que esteu tots convidats!