26/5/08

Del quinqué al làser :"Fent Història"

Els tallers "Fent Història", adreçats especialment a la gent gran de Montcada i Reixac i proposats pel Museu Municipal als diversos centres cívics i casals de gent gran municipals, van concloure la setmana passada al Centre Cívic de Can Cuiàs.

Es pot dir que l'objectiu s'ha assolit: hem fet evocar els records personals dels participants a partir d'objectes com a lleteres, billets antics, robes, eines de treball..., per tal d'ordenar les històries i anèdotes aportades i els testimonis del que ja no hi existeix, dins de la línea temporal de la història més recent.
Més recent i no tant, perquè vam arribar a viatjar fins i tot 200 anys enrere, amb la plantxa que aquí us mostro, amb la quèens han explicat com s'havia de bellugar constantent perquè no se n'apaguès el carbó que s'hi ficava per escalfar-la.
Aquesta experiència ha permés perfilar els dos últims segles no tant dins de l'esfera política- ja coneguda a travès dels llibres- com dins de l'òrbita social paral·lela, portant-nos al present les realitats, els usos i costums que, malaurada o afortunadament - segons quins- s'han perdut i ens donen referència dels canvis que ha viscut la societat durant el segle XX especialment.
Ara que el treball de camp ha acabat, puc dir que és una de les experiències més gratificants que he viscut laboralment per dos motius: pel contacte directe amb la gent gran, es a dir , amb les fonts documentals vives de la nostra història contemporània i, d'altra banda, per haver pogut valorar a prop les dimensions dels canvis radicals dels que hi han estat testimonis, gràcies als seus objectes i a les històries que amagaven darrere: des de les trobades veïnals al voltant de l'ùnica ràdio del carrer, a l'impost que s'havia de pagar per tenir-ne una o a les represàlies per escoltar "la Pirenaica" (Radio España Independiente, Estación Pirenaica): "la única emisora española sin censura de Franco".

Ara toca difondre els tallers a fi que aconsegueixin ser una eina molt significativa d'aprenentatge de la història per als montcadencs més joves. Per això, engeguem "la feina de laboratori" per editar un petit audiovisual amb els enregistraments realitzats durant els tallers i compartir el passat per aprendre d'ell al present i formar a les generacions futures dins de l'arrelament i del respecte als portadors d'històries tan interessants com aquestes.

El divendres 25 de juny a les 18h està prevista la projecció de l'audiovisual "Fent Història", a la Casa de la Vila, a la que esteu tots convidats!


2 comentaris:

m ha dit...

Hola Tania! Què xulooo! Segur que t'han explicat mil històries. Són uns grans narradors els avis! Si ho he entès bé la cosa anava d'evocar històries personals-col·lectives a partir d'objectes, i aquest procés ha estat filmat (per tu?), i ara el passareu una vegada o més?

una abraçada i enhorabona, segur que estan encantats amb el taller!
sobretot l'àvi de la ràdio! jejej

Tania Galán MUSEU MONTCADA ha dit...

En principi, només ho passarem el dia 25 de juny, però depén del resó que arribi a tenir dins de l'ajuntament.. Encara no he pensat com es podria difondre a posteriori.
També depén una miqueta de la qualitat de allò que sorti de l'edició cassolana que en farem. És que clar...pressupost=0! i hem hagut d'enregistrar amb una càmara domèstica, els programaris que farem sevir per editar seran utilitzats com poguem (i no pel què els podem arribar a dominar..).
Amb tot això no sabem el que resultarà i si serà "presentable" per veure'l en més d'una ocassió..jaja!
D'altra banda, ja li estem veient el valor documental, ja que un investigador de l'Autònoma que és d'aquí, de Montcada, ens l'ha demanat per un treball sobre la postguerra a Catalunya, i hem parlat de la possibilitat de arribar a fer un article per a la revista d'investigació que edita el Museu, tot juntant la seva aportació teòrica i el nostre "treball de camp", per dir-lo d'alguna manera...
A veure que passa..!