
El passat dia 8 de maig es va celebrar a la seu de la UOC, com ja us vaig anunciar, una jornada sobre
Gestors Culturals en línia.
El seminari pretenia donar eines als gestors culturals i conèixer les seves necessitats informatives pel que fa a la col·laboració que es pot establir amb altres institucions a través de la xarxa, a banda de presentar tres exemples de projectes ubicats a Catalunya, Holanda i Croàcia.
Jo vaig poder assistir a les dues primeres sessions en què Angela Plohman i Katherine Watson del
Labforculture presentaven les propostes des d'Holanda; i l'exposició d'Elena Mendlewicz i Glòria Lorent del web de l'Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya (
APGCC).
De la PRIMERA SESSIÓ, les idees principals que vaig poder extreure són les següents:
A partir del projecte que estaven duent a terme des de la plataforma Labforculture es va fer un estudi sobre l'us d'aquestes eines participatives i col·laboratives en xarxa (compartir/cercar informació, comunicar-se amb els altres) i es va arribar a la conclusió que les eines socials eren poc usades en aquest context professional.
Així, les tasques del gestor cultural es podrien resumir principalment en tres: creació (informació, conservació,...); connexió (desenvolupament d'audiències,...); i col·laboració (desenvolupament professional, xarxes,...).
La majoria de vegades el sector cultural es troba tancat en sí mateix i és necessari obrir-se a la societat i tenir-hi un paper. Algunes de les propostes i/o projectes que estan funcionant en aquests moments a la xarxa en aquest sentit són:
Sobretot es tracta d'usar aquestes eines de forma interconectada, ja que l'important no és l'eina en sí sino la possibilitat que aquesta pugui permetre una col·laboració/participació.
Es tractaria, doncs, d'eines que possibilitin la interconexió entre el món off line (la vida real) amb el món on line.
D'altra banda, en la SEGONA SESSIÓ es va fer la presentació del web de l'APGCC, renovada el 2005. Es tracta d'una associació que compta amb 600 socis i amb un pressupost de 82.000 euros. Des del web es promou la participació interactiva dels socis a diferents nivells.
Els objectius de la pàgina web, en el moment en què es va decidir renovar, van ser, entre d'altres, que servís de plataforma per la difusió d'activitats, desenvolupar una comunitat virtual i la captació de nous professionals.
La pàgina permet l'accés als usuaris a través de diferents nivells de participació: 1) usuaris no socis, a qui es permet veure les activitats de l'agenda, les informacions generals de l'associació, etc. ; 2) usuaris socis, a qui es permet l'accés al correu personalitzat, la participació en blocs/fòrums, etc.; 3) usuaris membres de la junta, els quals estan inclosos dins d'una comunitat virtual de debat i tenen accés a documentació digitalitzada de l'associació
El web ofereix la possibilitat d'incloure entrades a l'agenda (tant als socis com als no socis) que són pautades per un Administrador que revisa els continguts i posterioment són publicades, a més, té conexió directa amb la Federación Estatal de Asociaciones de Gestores Culturales (FEAGC).
Espero que us hagi resultat interessant. Crec que sessions com aquesta resulten molt enriquidores i obren noves perspectives que podem aplicar a nivell dels nostres museus, especialment per les facilitats d'accés a aquestes tecnologies i el baix cost que tenen. Només hem de tenir una mica de voluntat per aplicar-les!