24/5/08

Curs sobre patrimoni a Sabadell

Emmarcat dins les diversos cursos que les universitats catalanes desenvolupen arreu del territori durant els mesos d'estiu, a Sabadell es farà un seminari de dos dies (3 i 4 de juliol) titulat El patrimoni històric: estratègies d'interpretació i de gestió creativa, coordinat pel professor d'història de la UAB Joaquim Pera. Seran dos dies intensius amb ponències matí i tarda, però que, pel tema a nosaltres ens interessa, pot ser molt interessant. A la pàgina web de Sabadell universitat trobareu tota la informació.

23/5/08

CIRC MEDIEVAL al MUSEU de SANT BOI!!

Aquest cap de setmana el barri centre o nucli antic de Sant Boi celebra la seva Capvuitada de Festa Major, i des del Museu, situat allà mateix, ens afegim amb una activitat familiar dissabte al matí.
Veniu i endinseu-vos en un dia de festa major de l'època medieval, la gent de Fires i Festes ens ha preparat un espectacle per a tots els públics on podreu conèixer com s'ho passaven els nostres avantpassats i gaudir-ne, ja que podreu intervenir en el taller de circ que prepararan els comediants amb jocs de malabars, equilibri, focs...
Ja us mostraré les fotos!!

DIA: dissabte 24 de maig
HORA: 11,30h
LLOC: Can Torrents
C/ Hospital, 9
08830 Sant Boi de Llobregat
TEL.: 93 654 12 50
http://www.museusantboi.cat/

22/5/08

Els més petits s'apropen al Museu ca n'Ortadó

Us adjunto una sèrie d'imatges sobre les activitats que vam fer amb alumnes de P5 de les escoles de Cerdanyola. Parlen per sí soles!

Goethe, els museus i el Ginkgo Biloba


Fa uns dies, cercant informació per a documentar un nou itinerari vaig anar a parar al web d’un museu ben curiós: el GINKGO MUSEUM, WEIMAR, un museu dedicat al Ginkgo Biloba, l’arbre més antic del món.

És una espècie originària de Xina i Japó, i és popularment conegut com arbre de l’eterna joventut ja que existeix des de fa més de 270 milions d’anys. Va ser un dels pocs supervivents a la bomba d’Hiroshima i s’ha conservat fins els nostres dies gràcies als monestirs xinesos, què el veneren com a arbre sagrat. Poden arribar a viure fins 3000 anys i a més, és molt apreciat per les seves propietats medicinals: com a bon vasodilatador està indicat per a úlceres i varius, recomanat com a tractament preventiu de l’alzheimer, l’envelliment i també com a bon remei contra l’asma.

La fulla d’aquest arbre, en forma de ventall, s’ha convertit en l’emblema de Weimar i tal és la seva popularitat que fins i tot la ciutat ha volgut dedicar-li un museu. Quin és però, el motiu d’aquest màrqueting “intel·ligent”? la resposta la trobem en Goethe (1719-1832). El gran geni, en el seu llibre Divan dOrient i Occident, va incloure un poema dedicat al Ginkgo que tenia en el seu jardí. A més, incorporà sota l’escrit dues fulles del propi arbre ... no ho trobeu romàntic?

Després de totes aquestes investigacions hem sabut que a Viladecans comptem amb diversos exemplars de Ginkgos fins ara desconeguts, i no hem tingut cap dubte alhora d’incorporar-lo en el nostre itinerari, si més no, ara també forma part de la nostra història.

21/5/08

El Patrimoni Viu 2008 surt a la llum...

Ahir es va fer la roda de premsa per a presentar oficialment el programa "Patrimoni Viu 2008", un projecte en el qual el Museu de Sant Cugat i 16 entitats de la ciutat col·laboren en la recerca i difusió del patrimoni cutural local.

De forma entusiasta, enèrgica i molt positiva, s'han establert ponts de comunicació i diàleg amb diversos ens culturals que mantenen vives les tradicions i, en definitiva, el patrimoni immaterial santcugatenc. Un projecte esperançador i motivador en el qual tot està per fer i per construir, però que es percep com una necessitat real a l'hora de comunicar i unir esforços en la difusió de la cultura.

Qui estigui interessat pot consultar les activitats programades en l'apartat "Activitats", dins la pàgina web http://www.museu.santcugat.cat/
Us espero a Sant Cugat del 13 al 15 de juny!
Una abraçada
Helena


20/5/08

Exposició fotogràfica al MAE

Coincidint amb el dia internacional dels museus, el Museu Arqueològic de l'Esquerda va inaugurar l'exposició L'Esquerda, jo i la família, a l'Aula de Cultura de la Caixa de Manlleu.
La mostra, elaborada a partir de fotografies que la gent del poble té amb el jaciment arqueològic com a escenari, s'ha pogut dur a terme gràcies a la col·laboració de moltes persones que han cedit al museu les seves fotografies personals. Totes elles tenen en comú que són fetes en moments d'esbarjo o celebració, de més o menys transcendència, amb amics o familiars. Així doncs els moments immortalitzats a l'Esquerda són molt diversos, i van des de la celebració d'un casament fins a la d'una victòria dels equips esportius locals, una trobada de gegants, o una reunió d'un grup polític. També cronològicament el ventall és ampli, i va des de principis del segle XX, quan es produiren les primeres excavacions, fins a l'actualitat.
L'exposició vol mostrar com el jaciment ha representat un lloc de memòria per a les persones i com ha actuat, i actua, com a testimoni mut de molts moments importants en la vida dels rodencs. Així, podem observar des d'un altre punt de vista com el patrimoni forma part de la vida de les persones: a part de ser el dipositari de la història més antiga del poble, ho és també de les històries personals de la gent que hi ha viscut i que hi viu.

19/5/08

GR 31/5/1938 Bombardeig de Granollers.

Francesc Macià, proclamació Segona República.


Proclamació Segona República a Granollers.


Proclamació Segona República a Granollers.


Fets d'octubre de 1934, Ajuntament de Granollers.


Crema de l'Església de Sant Esteve de Granollers.

Avions italians Savoia 79.

Destrucció de la Plaça de La Porxada, 31/5/1938.


Refugi antiaeri Plaça Maluquer i Salvador.


El Museu de Granollers inaugura el proper dia 30 de maig l’exposició GR 31/5/1938 Bombardeig de Granollers, comissariada per Joan Garriga i dissenyada per Vicenç Viaplana. Aquesta exposició s’ha fet en motiu dels 70 anys del bombardeig que va patir la ciutat, un fet terrible que ha marcat la història recent de la vila i que no ha de caure en l’oblit; l’exposició ens parla de la Segona República i de la Guerra Civil, al final hi trobem un petit documental amb testimonis que visqueren els fets. En relació amb aquesta, també es fa un itinerari pel centre de la ciutat, passant pels llocs on van caure les bombes, i finalitza amb una visita a un refugi antiaeri situat en el centre de la ciutat, a la Plaça Maluquer i Salvador. El Museu de Granollers us convida a conèixer una mica més la història de la seva ciutat i fer una reflexió del període que va de 1931 a 1939, tan determinant en la història del nostre país.
Jornades de portes obertes al refugi de la Plaça Maluquer i Salvador:
Dies 27, 28, 29 i 30 de maig de les 18h a les 20h.
Dies 31 de maig, 1, 7 i 8 de juny de les 11h a 13h i de les 18h a les 20h.
Visites guiades del 27 de maig al 13 de juny, públic escolar i públic general, trucar al Museu de Granollers per fer la reserva.