6/5/08

LVDI FLORALIA

Conta el mite romà que un dia de primavera Zèfir, el déu del vent de l'oest, va veure una nimfa passejant,la ninfa Cloris, i s'en va enamorar perdudament d'ella. Com a mostra del seu amor la va nomenar la seva estimada de les flors tot concedint-la el poder de germinar les llavors i els cultius...

Bé, aquesta introducció mitològica per fer-vos partíceps que des del Museu de Sant Boi encetem enguany -tot esperant que tingui continuïtat- un nou projecte amb la voluntat d'apropar la cultura romana mitjançant l'esport, i per assolir aquesta tasca,doncs, s'ha treballat conjuntament amb la Unitat de Promoció Esportiva de l'Ajuntament.Els Jocs de Flora se celebraven en l'Antiga Roma entre el 28 d'abril i el 3 de maig per demanar el favor dels déus (i en especial de la deesa de la primavera, Flora) en la propera collita, enmig d'un ambient de diversió on la gent es vestia amb colors vius i alegres que simbolitzaven l'esclat de la primavera.

Esports ja col·labora, amb molts bons resultats, amb Educació des de fa més de deu anys (diria per experiència pròpia que fins i tot més de quinze) promocionant esports que es practiquen a la localitat, però ara amb aquesta iniciativa es volen donar a conèixer els esports que jugaven els nostres avantpassats romans.

Aquest any els jocs escollits han estat l'Expulsum Ludere, es tracta d'un joc similar al handbol que es jugava al carrer o a les termes, els elements bàsics del qual eren una pilota gran que gairebé rebotava i una paret fent de porteria. Per altra banda l'Harpastum, molt semblant al rugbi i que es jugava en un gran camp rectangular amb una pilota petita, dura i pesada.

La primera fase d'aquest projecte, que va començar el 17 d'abril, consisteix en el desplaçament de monitors del nostre museu a les escoles de primària per dur a terme l'aprenentatge dels jocs, aquests s'han preparat i escollit en consens amb els mestres d'educació física. A més també treballaran el tema de la indumentària perquè l'atrezzo s'el faran ells mateixos. Val a dir que hi participen tots els centres públics, amb un total aproximat de sis cents alumnes de Cicle Mitjà.

La cloenda es repartirà en dos dies: el 6 i el 8 de maig i tindrà lloc a l'estadi de futbol Baldiri Aleu, l'acte anirà precedit d'una pompa triumphalis per donar l'entrada a cada centre que serà cridat amb el seu nom romanitzat.




2 comentaris:

Natàlia Vázquez MUSEU VILADECANS ha dit...

"Mens sana in corpore sano", quina bona manera de començar la primavera!Molt bona iniciativa

Sol ha dit...

Felicitats Herminia, vosaltres a Sant Boi sempre innovant en el tema romà, m'agrada que els nens coneguin aquesta cultura tant nostra i tant semblant. Em porta molts records de la meva etapa de monitora al Museu de Sant Boi.