El passat 21 de febrer va tenir lloc la primera trobada de documentació de fotografies del 2008. Aquesta activitat, organitzada pel Patronat Municipal de Cultura de l'Ajuntament del Masnou té com finalitat la documentació històrica de fotografies que provenen dels fons de l'Arxiu Municipal del Masnou. Des de l’any 2003 s’han dut a terme diferents tasques internes a l’Arxiu Municipal del Masnou per tal de posar ordre a l’arxiu fotogràfic municipal, fins llavors inexistent. Concretament s’han ingressat imatges procedents de diferents departaments de l’Ajuntament, s’han fet tasques d’ordenació, registre i catalogació, així com identificació d’autors i documentació de fotografies a partir de la col·laboració ciutadana en trobades com la del passat 21 de febrer.
La convocatòria va tenir dos circuits de difusió: la pròpia agenda de l'Ajuntament (díptic informatiu i web) i contacte directe amb persones participants en trobades anteriors. Finalment els assistents van ser set persones entre els seixanta i els vuitanta anys, totes elles implicades des de la seva infància amb la vila del Masnou. Cap destacar una excepció, una persona d'uns 40 anys que a pesar de la seva joventut coneixia llocs, cases i identificava cares de persones de generacions anteriors a la seva.
La trobada va tenir lloc en l'arxiu i les fotografies es van visionar projectades en una petita pantalla. El desenvolupament de la documentació de fotos va anar en sentit ascendent, semblava com si a poc a poc els llocs del cervell reservats als records anessin obrint les seves portes una darrere de l’altre per a anar arribant als llocs més recòndits de la memòria. Les primeres fotografies no van ser quasi comentades, sense persones conegudes ni detalls a destacar, però conforme anaven rebrotant els records amb cada nova imatge la memòria s'anava avivant. Encara que la documentació de fotografies se centrava fonamentalment en la identificació de persones i llocs, en relació a les imatges sorgien comentaris sobre els costums i la vida quotidiana que, d'altra manera, haguessin quedat en l'oblit.
La vida quotidiana, l'univers de l'íntim, conforma la sensibilitat i s'implica en la construcció de valors i marca la nostra concepció de la vida, les nostres representacions socials i valors com la família o la infantesa. Encara que estudiem èpoques determinades i llunyanes a nosaltres aquests elements de la vida quotidiana, conformadors de la nostra consciència històrica, no desapareixen i estan latents en la nostra sensibilitat i, per tant, poden explicar la nostra actual manera de pensar, viure i de relacionar-nos amb el món.
La següent trobada tindrà lloc el 31 de març. Per a aquesta cita es plantejaran noves vies de difusió per a intentar incrementar l'assistència de participants i s'estudiaran els mètodes de recollida de dades orals de les sessions amb la finalitat d'implicar aquesta activitat en el projecte global de Recuperació de la Memòria Històrica que s’està posant a terme a través de la Diputació de Barcelona pel Tècnic d’Animació del Patrimoni Cultural Local adscrit al Museu Municipal de Nàutica del Masnou.
2 comentaris:
Que bo Helena!
És molt molt interessant!!! Ja me n'havies parlat, però té encara més bona pinta del que podia imaginar! Clar que aquestes coses no es poden fer en ciutats grans... Pel que fa la identificació dels llocs, sí, clar, però les persones... ja és més difícil...
Hola Elena!
No sé si et pot resultar útil (i a les persones que estan treballant aquest àmbit): hi ha un llibre que es titula "Eines per a treballs de memòria oral" de M. Dolors BERNAL i Joan CORBALÁN publicat dins la col·lecció "Eines de Memòria, 2" del Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya. És de gener de 2008 i explica com dissenyar el projecte, el treball de l'entrevista (tipus de preguntes, preparació, etc.), difusió del treball, ingrés en un arxiu...
Crec que pot ser molt interessant per al vostre treball!
Publica un comentari a l'entrada