26/2/08

Rebels amb causa

Rebels amb causa vol ser una aproximació a la trajectòria com a dibuixant d’historietes de Josep Escobar. Tot i que hi haurà referències a les seves altres múltiples creacions -teatre, dibuixos animats, publicitat-, la proposta es vol centrar en la seva aportació més coneguda, els seus “tebeos”. Per fer-ho, més enllà d’altres possibilitats d’aproximació -cronològiques, estilístiques, semiòtiques...-, Rebels amb causa es vol centrar en els seus personatges més coneguts tot presentant-los des de la perspectiva de la rebel·lió.

L’exposició es planteja com un recorregut pels diversos personatges creats per Escobar. No per tots, és obvi, perquè això suposaria una proposta desmesurada, sinó per aquells que, nascuts sota l’empara de la factoria Bruguera, més intensament van arrelar-se a la memòria col·lectiva potser per aquest component de rebel·lió que sempre els identificava.

En un moment en què sembla haver-se despertat definitivament a casa nostra un corrent d’interès per la història, el passat i el present de les historietes fetes al país, Rebels amb causa es planteja com un nou graó en aquest procés. Més enllà de l’evocació nostàlgica o de l’estudi històric global que analitza tota una època, la proposta vol reivindicar un artista multiforme i divers i la seva obra, i ho vol fer tot presentant i analitzant aquells aspectes que han permès, anys després de la publicació d’aquelles pàgines, que els nous lectors joves segueixen sentint com a propera una historieta que va saber captar les contradiccions d’una època però que al mateix temps va aconseguir transcendir el seu moment històric.

Es tracta d’una producció de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona i del Museu de Granollers per a la Xarxa de Museus Locals, que es podrà veure a l’Espai Enric Granados de Cerdanyola del Vallès del 7 de març al 6 d’abril de 2008, en horari de dilluns a dissabtes de 17 a 20 h i dissabtes, diumenges i festius d’11 a 14h.
En aquests moments s'estan acabant d'elaborar les propostes didàctiques relacionades amb l'exposició.

Us hi esperem!

5 comentaris:

Guillem OPC ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Guillem OPC ha dit...

Aquesta exposició la vam portar quan estava a Esplugues i la valoració per part de la ciutadania va ser altíssima. A la presentació va venir el comissari, un especialista en el còmic de postguerra i reconegut tintinòleg. No en recordo el nom, però va estar molt i molt bé.

Marisol Barrientos ha dit...

El comissari de l'exposició és en Joan Manuel Soldevilla, ja preguntaré si està previst que assisteixi a la presentació o que faci alguna xerrada. Pel que em dius la seva presència pot ser molt enriquidora per a l'exposició

Guillem OPC ha dit...

Això, si, és ell.

Marisol Barrientos ha dit...

Efectivament, el divendres 7 de març a les 19.30h, si no hi ha cap imprevist, comptarem amb la presència de Joan Manuel Soldevilla, qui farà una presentació i visita guiada per l'exposició.
Animo a tothom qui pugui venir a fer-ho!