A partir d’aquest mes de febrer el follet Verdet, personatge infantil del Museu de Cardedeu, donarà la benvinguda als nadons de fins a un any que s’empadronin a la vila. Es tracta d’un follet entremaliat i curiós, que des de fa gairebé dos anys habita al Museu i és amic dels nens que el visiten. Ell és l’encarregat d’informar-los de les activitats que s’hi organitzen i de felicitar-los per Nadal i l’aniversari. A més, el follet és el protagonista d’una sèrie de contes editats pel Museu sota el títol de col·lecció "Històries de la Història" que serviran per apropar els més petits als episodis i espais més destacats de la història de Cardedeu. El primer volum, l’únic publicat fins ara, amb el títol “El follet Verdet al dolmen de Pins Rosers”, ha tingut una molt bona acollida i els nens que l’han llegit relacionen el personatge directament amb el Museu sabent que allà viu un amic molt especial. A través d’aquest vincle personal, no només els nens se senten més propers, sinó que el personatge penetra en l’àmbit familiar i genera una implicació per part d'altres membres de la família, aconseguint que l'experiència al Museu pugui resultar després més intensa i satisfactòria.
Tant és així que l’Ajuntament, conscient de l’èxit del personatge, ha tingut l’iniciativa d’obsequiar tots els nens de menys d’un any que a partir d’ara s’empadronin a Cardedeu amb un pitet i el conte del follet Verdet: “l’heroi que els descobrirà la història i el patrimoni de la vila i el seu entorn”.
Amb això, constatem una vegada més les múltiples possibilitats del recurs literari per a usos didàctics en general, però sobretot també als museus. En aquest cas el del personatge protagonista que viu aventures, descobreix grans secrets, i efectivament supera entrebancs com un heroi, pot resultar una eina especialment útil a l’hora de crear activitats i estratègies pedagògiques per als més petits.
6 comentaris:
Gràcies Marta per aquest escrit, m'ha encantat la idea. Jo estic intentant crear 2 personatges relacionats amb el Museu i nexe d'unió amb els nens i nenes de la ciutat, encara que tinc problemes de pressupost. Però vosaltres l'heu donat un gir al tema per englobar a la població, el museu, el patrimoni, la lectura.... Enhorabona!
Hola Marta,
La idea és molt bona, segur que teniu a tots als nanos a la butxaca!
M'encanta el dibuix del fullet, és simpatiquíssim, felicitats!
Hola Marta,
realment el follet té molt ganxo. Com es va crear? Amb dibuixants, des de l'equip de serveis didàctics del museu?
El follet el va crear la il·lustradora local Maria Vidal. El nom, però, el van escollir els mateixos nens! A la Fira de Sant Isidre de l'any 2006 es va presentar el follet i es va demanar als nens que pensessin un nom per a ell. Dos mesos després es faria "el bateig" al mateix Museu, després d'haver triat a l'atzar un d'aquests noms proposats pels nens. Una idea fantàstica, oi?
Hola Marta,
A la "biblioteca" de l'Ecomuseu de Rubí tenim un exemplar del conte que s'ha publicat.He fet una ullada i m'ha agradat molt.
Una iniciativa molt interessant!
Moltes gràcies, ja faré arribar els vostres comentaris tant positius!
Publica un comentari a l'entrada