10/3/08

L´orgull de l´absència

L´orgull de l´absència.
La bellesa íntima de la dona feta fotografia.
Museu Joan Abelló de Mollet del Vallès
Del 13 de març al 11 de maig de 2008


Sota el títol L´orgull de l´absència la fotògrafa molletana Judith Vizcarra mostra la transformació del cos extern de la dona, imposada per les circumstàncies d´una malaltia, el càncer, i d´una intervenció, la mastectomia. Aquest canvi produeix també una mutilació íntima que nomès la dona pot entendre i copsar.

Aquest projecte artístic té per objectiu, mostrar la bellesa interior de les models a través de la fotografia. Neix d’una trobada entre la fotògrafa i Montserrat Rovira, afectada per una mastectomia. És un projecte que va creixent a mida que s’afegeixen més persones afectades per la mateixa malaltia, el que el converteix en un procés en curs.

Al llarg de la Història de l´Art la imatge de la dona ha estat tractada mitjançant un ampli repertori destinat a satisfer la mirada de l´home. Per tal d´arribar al seu objectiu es creaven imatges de les propies fantasies masculines, sempre lligades a l´ideal de bellesa femení, la dona jove incorruptible pel pas del temps.

Aquesta exposició descobreix com la bellesa i l´erotisme tenen més a veure amb la vida que amb el cánon de bellesa imposat per la tradició i pel tractament de la feminitat. Aconsegueix mostrar la bellesa dels cosssos on es poden veure les petjades de les seves vivències, concretament de la malaltia superada.

Tant per les models que hi participen com per la mirada de l´artista, la mostra exemplifica l´essencia femenina del coratge de les dones i la sensibilitat d´una dona per captar-ho mitjançant imatges. L´artista ens apropa a la bellesa, la força i el dolor íntim d´unes dones que s´han sobreposat a la mutilació de la seva imatge i de la seva ànima, per continuar la seva trajectòria. Aquestes obres ens permeten mirar amb intenció i endinsar-nos en aquests cossos que rebutjen el victimisme i reflecteixen la realitat física més dura per arribar a la bellesa més profunda, la de la seva ánima.