2/4/08

Llibres viatgers

Ahir al matí, al tren, vaig fer una descoberta inesperada. Després de deixar la bicicleta al costat de la paperera del pis de dalt, com sempre faig, vaig veure que sobre la repisa hi havia un llibre amb tot d’etiquetes enganxades. Es tractava de Tot s’aprofita, de Pere Calders. I les etiquetes eren de bookcrossing.com, un projecte d’alliberament de llibres que viatgen pel món, corrent de mà en mà.

És una iniciativa de la que havia sentit a parlar a la ràdio fa un parell d'anys, però fins que un d'aquests travelling books no ha vingut a mi, no m'he decidit a visitar el seu web. M’hi he donat d’alta i he adoptat el libre, que potser llegiré. O potser no, depèn. De totes maneres, tan si el llegeixo com si no, d'aquí a uns dies l'abandonaré en alguna banda, perquè segueixi el seu camí.

I què té a veure això amb els museus i el patrimoni? no ho sé. Però els primers conceptes que em venen al cap són els d'interacció realitat-virtualitat, xarxes socials , comunitat, joc... Si tenim reproduccions d'algun objecte del nostre museu, no podríem, per exemple, abandonar-ne unes quantes per la ciutat amb una etiqueta? i convidar les persones que les trobessin, i ens les tornessin, a visitar gratuïtament el museu i fer-los algun obsequi? Un cop retornades les peces, es podrien tornar a abandonar perquè algú altre les trobi... Potser qui les troba forma part d'aquesta categoria de no-públics que tant ens interessa que coneguin el museu, no?

5 comentaris:

Marisol Barrientos ha dit...

Ei! Guillem, em sembla una iniciativa super bona! Jo també n'havia sentit parlar, però tampoc n'havia fet gaire cas. He entrat a la pàgina web de BookCrossing i m'entren ganes de lliberar alguns bons llibres que tinc per casa...
I aplicar-ho als museus no em sembla gens mala idea...

Tania Galán MUSEU MONTCADA ha dit...

Em sembla una idea fantàstica Guillem!
bueno, bonito y barato! i molt viable a més a més..!
Potser sigui una opció més per al Dia Internacional dels Museus...la comentaré per aquí!
Del tema del bookcrossing, mai n'havia sentit parlar, però és molt surrealista, el fet de que sembli que un llibre que t'estigui esperant en algú racó..!

Natàlia Vázquez MUSEU VILADECANS ha dit...

Molt bona idea!Les reproduccions de les peces cridaran segur l'atenció dels més curiosos, això si, correm el risc que les peces no tornin...però valdria la pena intentar-ho, oi?

Guillem casa ha dit...

Bah, i què és una reproducció perduda davant la possibilitat que el museu tingui un nou amic, soci o simpatitzant?

Isabel Lázaro ha dit...

Em sembla una idea molt bona, la pèrdua pot ser mínima. Tots tenim postals o fins i tot fotos impreses en paper normal que es poden emprar. Ho plantejaré a veure si agrada... Pot connectar amb el tema del Mail Art. Es podria demanar a qui ho trobi que retorni la imatge modificant-la o afegint un comentari per tal que la següent persona que la trobi tingui més informació i n´afegeixi el que vulgui... no se, per fer-ho més interactiu...