19/2/08

Recursos que mouen el món

Aquest any, el cicle de conferències que organitza anualment el Museu Arqueològic de l'Esquerda porta per títol "Recursos que mouen el món. Rutes comercials a través de la història". Com el nom indica, es tracta d'un recorregut per la història a partir de diversos recursos que han impulsat la creació de rutes internacionals de comerç. Les diferents matèries ens situen també a diferents moments històrics, des de la variscita, en el neolític, passant pel metall, la seda i finalment el petroli, font de nombrosos conflictes a l'actualitat. Així, amb aquesta darrera conferència, el cicle transcendeix l'interès històric per abraçar també altres àmbits, com la geopolítica i la situació actual dels recursos.

La primera conferència va tenir lloc el passat dissabte 16 de febrer de 2008, amb el nom"La febre de la variscita. Els intercanvis en el neolític", a càrrec de Josep Bosch i Argilós, conservador del Museu de Gavà. Aquestes són les conferències que completaran el cicle:

  • Dissabte 23 de febrer, "De la mena al metall: un llarg camí de producció metal.lúrgica", a càrrec d'Oriol Amblàs, professor de l'Escola d'Art de Vic.
  • Dissabte, 1 de març, "Les Rutes de la Seda: 5000 anys de comerç internacional", a càrrec de Sebastian Stride, arqueòleg especialista en l'Àsia Central (Universitat de Barcelona).

Dissabte, 8 de març, "La gestió dels recursos a l'actualitat. Les contradiccions del progrés", a càrrec de Xavier Rovira i Vilaró, enginyer i empresari.

Totes les conferències tindran lloc a la Sala d'Actes de la Biblioteca Bac de Roda, c. Bac de Roda, 1 Bis. Roda de Ter, a les 19 h.

La conferència de la variscita va ser molt interessant. Em sap greu no haver penjat aquest article abans, vaig tenir problemes tècnics!