27/2/08

El cementiri del Masnou, un museu a l'aire lliure


El 1 de març es presenta, al Museu Municipal de Nàutica del Masnou a les 19 hores, l’edició d’El cementiri de Masnou, un museu a l’aire lliure (segles XVIII-XXI), treball d’investigació fruit de la Beca de Recerca Local 2006 que biennalment concedeixen l’Ajuntament del Masnou i el Patronat del Museu Municipal de Nàutica.

Al mateix acte es convocarà la IV Beca de Recerca Local, amb la presentació de les bases a concurs. Aquesta Beca s’atorgarà l’octubre de 2008 al millor projecte inèdit d’investigació en el camp de les ciències socials, humanes i científiques referit a la vila del Masnou o a l’entorn.

Des del 2005, el guanyador de la Beca de Recerca és publicat dins la sèrie La Roca de Xeix, publicació amb l’objectiu de consolidar-se com un referent de la recerca del patrimoni, amb renom i lligada profundament al municipi.

En aquesta ocasió l’estudi ha recuperat la memòria històrica del Masnou a través del seu cementiri, espai on es localitzen dades importants sobre persones i fets que han conformat la identitat i la història del municipi. Així mateix, l’anàlisi tracta el cementiri des del seu valor artístic, amb panteons i escultures obra d’importants artistes i arquitectes. L’estudi també ha estat tractat l’aspecte sociològic. Per exemple, es pot apreciar com, des de la inauguració del recinte fins a principi del segle XX, les grans famílies del Masnou van fer grans panteons de la mateixa manera que s’havien fet grans cases. Fins i tot hi haurà algun propietari que voldrà reproduir casa seva a mode de panteó, com una llar d’eternitat.

Els autors de la recerca, Marta Roig Lerones i Miquel Rico Vázquez, acompanyats de la projecció d'imatges, presentaran el cementiri i el seu context artístic en relació a la resta de Catalunya.

El diumenge dia 2 de març de 2008, a les 11.30 hores, es farà un itinerari guiat pel cementiri a càrrec de l’autor i l’autora de l’edició.

Museu Municipal de Nàutica del Masnou
Carrer de Josep Pujadas Truch, 1 A
El Masnou 08320

3 comentaris:

m ha dit...

Déu ni do! és una aposta bastant atrevida... ;) quina rebuda creus que tindrà?

Esther i Toni ha dit...

Coneixeu http://www.facebook.com/group.php?gid=10150160094145385&v=info#!/group.php?gid=10150160094145385&v=wall?

Guillem OPC ha dit...

No coneixia aquesta xarxa. Gràcies per al informació!