28/2/08

Submergides en la Feina


“Submergides en la Feina”
Un projecte de recuperació de la memòria de les dones

Una mica d’història

Un any més l’Associació de Dones per a la Igualtat, d’Arenys de Mar, el Museu i la Regidoria de la Dona inicien un treball de recuperació i conscienciació del paper de les dones des de mitjans segle XX i fins a l’actualitat. La intenció de les tres entitats és aplegar esforços perquè d’una manera participativa i divulgativa es realitzi un treball de recuperació de la memòria local centrada en les dones, un col·lectiu que ha estat majoritàriament ignorat en els llibres d’història. A través dels records de les protagonistes es vol oferir un panorama de com ha estat la realitat en aquests anys i com l’han viscut les dones.

L’any 2005 l’Associació de Dones per a la Igualtat, d’Arenys de Mar en col·laboració amb la Biblioteca Pare Fidel Fita i la Regidoria de Participació Ciutadana va organitzar l’exposició Memòria de dona, que oferia una panoràmica de l’evolució de les dones en diferents àmbits des del franquisme fins a l’actualitat. Aquesta exposició es va realitzar gracies a la participació ciutadana, que va cedir fotografies i objectes que mostraven l’evolució de les dones en diferents àmbits de la societat. L’èxit de participació i la bona acollida que va tenir l’exposició i el treball realitzat, va impulsar a l’Associació de Dones per a la Igualtat a plantejar un treball d’aprofundiment temàtic de la situació de les dones per a l’any següent.

Així doncs, el 5 de març de 2006 es va inaugurar l’exposició Aprenent a ser dona... a l’escola, organitzada per el Museu d’Arenys de Mar i l’Associació de Dones per a la Igualtat. També es va editar una publicació amb el mateix títol que era un recull de la pròpia exposició i va ser editada per la Regidoria de Participació Ciutadana. L’exposició es va elaborar a partir de la documentació dels diferents períodes estudiats: franquisme, transició i actualitat. Es van organitzar diverses tertúlies generacionals que van ser enregistrades i van acompanyava l’exposició. L’exposició Aprenent a ser dona... a l’escola, va sortir d’Arenys de Mar i es va poder veure a les Jornades Feministes celebrades a Barcelona el juny de 2006 i aquell mateix any també es va poder visitar a la Universitat de Lleida en el mes d’octubre. L’any passat l’exposició va viatjar a Sant Feliu de Llobregat i va itinerar pels diferents instituts de secundària del Vallès Oriental.

L’any 2007 la protagonista de l’exposició va ser la publicitat. L’exposició i el catàleg de Benvingudes a l’il.lusió: la trampa de la publicitat, va mostrar com en molts casos la publicitat ofereix una imatge distorsionada de les dones, i que malgrat l’evolució dels darrers anys aquesta imatge no ha canviat gaire. Aquesta exposició també ha sortit d’ Arenys, doncs s’ha pogut visitar a Alella i a Lleida, i viatjarà cap a Màlaga a finals del mes de març, on serà exposada dins el marc d’unes jornades feministes organitzades per la Junta d’ Andalusia.

Submergides en la feina. El projecte d’aquest any
Per aquest any 2008, l’Associació de Dones i el Museu d’Arenys de Mar han decidit dedicar l’exposició al treball femení sense contractació, que és i ha estat un fet comú dins el tèxtil. La indústria del tèxtil ha estat tradicionalment un dels sectors més importants de l’economia catalana, molt present a Arenys de Mar i la comarca del Maresme. Al voltant de la fàbrica, a més de les treballadores contractades, es va desenvolupar una xarxa de treball paral·lela, no declarada que ocupava a moltes dones. Aquestes dones majoritàriament realitzaven la feina a casa o bé en petits tallers sense disposar dels beneficis d’un contracte legal.

L’exposició d’aquest any vol mostrar el treball que realitzaven les dones a casa seva o als tallers: la seva evolució des dels anys 40 fins a l’actualitat, la seva incidència en la vida i en l’economia familiar i les relacions que s’establien. Volem parlar de les històries d’aquestes dones, anar més enllà de les xifres, l’ economia, o les pròpies empreses.

El treball s’ha basat en la col·laboració i la participació de les dones de d’Arenys de Mar. A traves de la participació ciutadana s’ha pogut recopilar peces, fotografies, documents i materials. També s’han realitzat enquestes a totes les dones que ens han volgut explicar la seva experiència.

L’exposició s’inaugurarà el 8 de març coincidint amb el Dia de la Dona Treballadora i en aquesta ocasió es podrà visitar fins el 22 de juny. Aquest projecte s’adreça de nou a les persones d’Arenys de Mar que vulguin conèixer una part la seva pròpia història, als escolars, ja que tindran la possibilitat d’entendre la realitat social que s’ha viscut i es viu en el món del treball femení, i en definitiva a totes les persones interessades en aprofundir en un tema força comú en el nostre país com es la desigualtat laboral de gènere.

1 comentari:

m ha dit...

Ostres! Quina associació de dones més activa! -desde la meva perspectiva centralista de ciutat- m'alegra molt veure que a ciutats més petites, d'iniciatives no en falten. A més a més, el que m'agrada del projecte és que té una continuitat de més de tres anys. Teniu web del museu on pugui mirar una mica més la expo?