20/3/08

Obrim nous camins...

Fa uns dies vaig assistir a una xerrada sobre Turisme Actiu. Aquest tipus de turisme, que va a l'alça, consisteix en visitar els llocs coneixent el seu entorn natural, mitjançant activitats físiques diverses. El que d'entrada em va semblar que tenia més aviat poc a veure amb el món dels museus, crec que és un terreny poc explotat i a tenir en compte. Cada vegada hi ha més persones que practiquen aquest tipus de turisme, i molt sovint, aquests visitants s'interessen també per l'oferta cultural del lloc. En aquest sentit, a la xerrada hi va haver moltes intervencions de professionals dedicats a aquest sector (propietaris d'hostals i de turisme rural), que explicaven que cada vegada hi ha més demanda d'activitats esportives a l'entorn natural, però també d'activitats culturals.

Encara que sembli una mica allunyat de la nostra tasca, potser seria interessant explorar aquest terreny, establir contactes amb aquest sector i unir esforços per donar a conèixer al màxim tots els aspectes interessants del nostre municipi, comarca, etc. Un exemple podria ser creant rutes que uneixin diferents espais d'interès cultural (rutes a peu o amb btt), facilitant a la gent que s'apropi a la nostra comarca, la descoberta de tots els seus espais i centres d'interès, tant naturals com culturals. Crec que és una possibilitat interessant per al patrimoni a l'aire lliure (jaciments arqueològics, per exemple), però també per a museus localitzats en centres urbans. Seria interessant unir l'interès per l'entorn natural (a moltes comarques de la nostra província s'estan recuperant espais), amb l'interès pel patrimoni cultural. Així, s'aconseguiria que els visitants assolissin un coneixement més profund i global del nou entorn.

Laura Busquets
Museu Arqueològic de l'Esquerda, Roda de Ter

4 comentaris:

m ha dit...

M'agrada molt tot això! és una manera de fer un turisme que aplega més coses alhora (cultura i natura) i que a més a més, em dóna la impressió de que promourà un tipus de turisme molt més respectuós, lluny dels circuits amb motos de muntanya i tota la pesca... que de vegades el turisme rural se n'empesca cada una que fa por!

Helena Minuesa ha dit...

Hola companyes!

En aquesta línia, crec que a Andorra s'estan fent coses molt xules al respecte. No és gens fàcil, tenint en compte que el turisme s'allà és molt especialitzat i "va al que va": l'ski i el shopping. M'han parlat d'alternatives molt intressants que precisament van en la línia d'incorporar els circuits turístics als culturals. De fet, crec que és un punt clau en el desenvolupament d'una bona cultura del patrimoni: integrar turisme i museus com un tot indissoluble. Quin repte!

Marisol Barrientos ha dit...

En relació a això existeix una ruta que es fa al mes de desembre entre les ciutats de Cerdanyola del Vallès i Sant Cugat del Vallès, en què se segueix el camí que féu el noble Berenguer de Saltells per assassinar l'abat de Sant Cugat a causa d'una herència. Es tracta del "Camí de Justícia", una caminada que es fa de nit amb torxes entre les dues ciutats i que acaba amb la representació teatral de l'obra "Pedra i Sang" que intenta explicar el que va passar.
Crec que és una bona combinació del que comenteu: esport, cultura, història...

Lourdes ha dit...

Aquest és el tipus de turisme que s'ha de potenciar! Ja fa més de 7 anys que visc a Catalunya, però en aquest 7 anys he pogut veure com la oferta cultural de Menorca, de cara al turisme, a anat millorat de mica en mica. Ara, fins hi tot es pot trobar un petit dossier informatiu (de cara al turisme) que et fa una petita explicació dels monuments més importants de l'illa, amb els horaris de visita, preu, etc. Crec que és un bon pas per començar a atraure un altra tipus de turisme, però, encara queda molt per fer, com concienciar als hotelers i restauradors de que és més recomanable atraure un turisme que tingui interès per conèixer el lloc on va i així, pugui ser més respectuosos amb aquest. Hi ha que deixar de centrar-se amb el turisme que només vol sol, beure i menjar, a sobre el menjar típic del seu país!