3/3/08

Projecte de col•laboració amb els Amics del Museu


Els Museus d’Esplugues han iniciat un projecte de col·laboració amb l’ associació d’Amics dels Museus i del Patrimoni d’Esplugues de Llobregat (AMPEL) per localitzar i documentar models de ceràmica aplicada a l’arquitectura i produïts a La Rajoleta, la Fàbrica de Ceràmica de Pujol i Bausis, ara convertida en un espai musealitzat.
Després d’una primera fase de concreció del projecte es van editar unes fitxes d’identificació consensuada, que tots els interessats poden demanar i omplir quan es reconegui, en qualsevol lloc, patrimoni ceràmic originari de la Fàbrica a partir dels catàlegs dels models produïts. A partir d’aquestes fitxes i de les imatges de les peces que els mateixos participants proporcionen, en un futur, es podrá editar un catàleg on recollir un patrimoni comunitari difuminat pel territori que té vincles amb el patrimoni local.
Tot just fa uns dies, el 16 de febrer, és va realitzar la primera sortida de camp que inaugura la posada en marxa del projecte. En aquesta ocasió el personal tècnic del Museu va plantejà un recorregut urbà, d’autodescoberta i recerca conjunta, pel nucli antic de Barcelona, a partir del carrers dels Tallers, punt simbòlic pels participants perquè era on havia estat emplaçat el despatx de Pujol i Bausis. La idea era anar fent un passeig per on, prèviament s’havien localitzat ceràmica, i sense dir res, que els propis participants, que anaven fent la recerca, localitzessin els punts.
Va ser una experiència molt interessant i una forma de veure una manera de fer partícep a la gent, en una tasca molt important, com és la documentació de les col·leccions més enllà de les peces del Museu, i un mecanisme de cohesió social entorn d’un patrimoni compartit.
Ja tenim programada la segona sortida, a Molins de Rei, el pròxim 15 de Març, esteu tots convidats!!

1 comentari:

Guillem OPC ha dit...

Com a iniciativa, per part d'un museu, per a fomentar la implicació de l'entorn del museu és brillant (oi que se li va acudir a la Roser?). Espero que ens segueixis informant, per saber si la cosa va a més o es queda en experiment...