5/3/08

Jocs de pistes: aprendre jugant...


Els jocs de pistes han esdevingut en els darrers anys un dels recursos més habituals per apropar el públic familiar a les col·leccions dels grans museus o als continguts d’exposicions temporals. N’hi ha de molts tipus i la majoria d’ells “funcionen”. És a dir, aconsegueixen mantenir distrets els més petits durant la visita i alhora els familiars acompanyants també poden gaudir-la. Ara bé, valdria la pena preguntar-se quants d’aquests jocs de pistes assoleixen uns objectius, que al meu parer són indispensables: entretenir, però alhora també facilitar uns coneixements i convidar a la reflexió.

El mes passat vaig poder dissenyar precisament un joc de pistes per a l’exposició “Llaunes d’abans. Te’n recordes”: un recorregut nostàlgic per les capses de llauna que al llarg de la primera meitat del segle XX van esdevenir contenidors i envasos dels productes més diversos. La mostra, produïda des del Museu de Badalona, va ser inaugurada recentment al Museu de Cardedeu i està tenint molt bona acollida.

Si voleu, podeu entrar aquí i així no calen més paraules. Veureu que està maquetat de manera que pugui ser imprès en format "llibret" en DIN A5, que va molt bé per les mans petites. També veureu que està fet amb recursos mínims, és a dir: cost zero. I encara que la imatge s'ha de cuidar, el més important en aquest cas és la seqüència de les pistes, i que aquestes ajudin no només a descobrir i a aprendre a mirar, sinó també que al final els nens hagin après alguna cosa que puguin relacionar i identificar en el seu particular dia a dia.

Finalment us convido a llegir aquest document sobre el jocs de pistes que es fan servir al CaixaForum, que em sembla prou interessant.

2 comentaris:

Carme Comas ha dit...

Hola Marta,

M'he baixat el vostre model i ens anirá molt bé com exemple perquè volem preparar una cosa similar de cara a la propera exposició temporal.

M.Ardite ha dit...

Molt bé, doncs ja ens ensenyaràs com queda!