7/3/08

L'Esquerda, la família i jo

Al Museu Arqueològic de l'Esquerda estem preparant una exposició que s'anomenarà L'Esquerda, la família i jo. Amb el temps hem observat que moltes persones del poble tenen el jaciment com a lloc de referència, i van a immortalitzar-hi certs moments importants de la seva vida: celebracions diverses, com aniversaris de casament, victòries d'equips esportius, comunions, visites quan venen amics o parents de fora,... Volem recollir aquestes fotografies, seleccionar-les i fer-ne una exposició.

Es tracta d'aconseguir apropar-nos a un públic general, ciutadans que habitualment no visiten l'Esquerda ni el Museu, potser perquè no el senten gaire proper, o perquè creuen que no té res a veure amb la seva vida diària. Així doncs, s'ha volgut aprofitar el vincle que molta gent ja té amb aquest espai, encara que no sigui des del coneixement històric del lloc, sinó des de l'àmbit més quotidià, el de la vida personal i familiar.

D'aquesta manera intentem canviar la manera de dirigir-nos als ciutadans, i enlloc d'oferir-los que vinguin a fer visites, a escoltar conferències, a participar a les activitats... en definitiva, oferir-los coneixements des del museu, els demanem quelcom que ells ja tenen amb el patrimoni del seu poble, que són les fotografies personals que s'hi hagin pogut fer al llarg de la seva vida, en moments importants. Es busca doncs crear un intercanvi de doble sentit, el museu ofereix coses als ciutadans, però ells també en poden oferir al museu.

Laura Busquets
Museu Arqueològic de l'Esquerda
Roda de Ter

2 comentaris:

Guillem OPC ha dit...

Bona idea. Quina esteratègia de difusió fareu servir, com comunicareu el projecte perquè la gent se n'assabenti? I què els "donareu" a canvi?

esquerda ha dit...

Hola Guillem,
la difusió l'hem fet mitjançant un mailing de totes les entitats del poble, parlant primer amb els presidents i explicant-los el projecte. Amb les trucades aprofitàvem per demanar-los el mail i els hi enviàvem un document informatiu perquè el pengéssin a la seu de la seva entitat. També hem fet una falca a la ràdio local i un article a la revista Rodadeter, i hem penjat cartells informatius pel poble.
El que els oferim a canvi és la possibilitat de no ser únicament visitants de l'exposició, sinó de formar-ne part, fer-ne possible l'elaboració, (de fet, si la gent no ens porta fotos no hi haurà exposició). La intenció és intentar crear, partint de les històries individuals de molts ciutadans, un debat sobre la importància dels llocs de la memòria històrica d'un poble.