Els Museus d’Esplugues, analitzant les dades de públic varem veure que els dies que obrim a la tarda i els cap de setmana el número de visites individuals era molt baix. Així que volíem plantejar alguna cosa per dinamitzar els cap de setmana, sense pressupost per contractar una empresa externa. Llavors, veien que abans de l’estiu havíem rebut una parell de peticions de pares i mares que volien celebrar l’aniversari dels seus fills al Museu, cansats del chiqui-park, i investigant altres museus que ho fan, se’ns va ocórrer crear una activitat específica destinada a públic familiar, que ens havia d’ajudar a captar un nou tipus de públic que no tenim habitualment, fora d’activitats puntuals, com Nadal o Sant Jordi.
L’activitat consisteix en un conte teatralitzat, “En Fanguet fa trencadissa”, seguit d’un taller on es pinta una rajola, que tots s’enduen a casa. És una manera de veure el Museu com un espai d’oci, on a més a més aprens des d’una perspectiva més lúdica. A banda, durant l’activitat, els pares i mares visiten el Museu de manera gratuïta.
Després de dos mesos de prova, que ens han permès definir millor l’activitat i el seu funcionament, veien els pro i els contres d’obrir aquesta nova dinàmica, volíem compartir la idea, perquè hem tingut molts bons resultats: a l’octubre van realitzar l’activitat uns 120 nens/nenes i aquest novembre tenim tots els dissabtes ocupats. A més a més hem fet avaluació amb les mares i pares, i realment estan molt contents.
Si ho proveu en els vostres museus, podem compartir les problemàtiques que ens hem trobat i veure si en altres municipis es genera aquest vincle amb el públic familiar. Creiem que és molt positiu que el públic infantil pugui veure el museu com un espai obert, per anar amb l’escola per aprendre determinats temes, i el cap de setmana amb la família, per passar-ho bé amb una altra perspectiva.
20/11/08
Vine a celebrar el teu aniversari. Al Museu?
18/11/08
Montcada i la Setmana de la Ciència.

Dins de la llarga llista d’activitats de la 13a Setmana de
La ponència estarà a càrrec del doctor en bioquímica Xavier Fernández i Busquets, qui presentarà els darrers resultats de la recerca que se porta a terme a l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya envers aquest tema tant atractiu com és el desenvolupament de tota la gama de patrons animals coneguts a partir d’organismes unicel·lulars durant el Càmbric, un període de temps molt breu.
D’aquesta manera, L’Associació d’Amics del Museu de Montcada ha promogut la participació del Museu a
Dins de la seva habitual línea didàctica, el Museu adreça aquesta conferència al gran públic, amb la fi de recordar-ne també part de la seva col·lecció paleontològica relacionada amb el territori vallesà.
Aquesta xerrada tindrà lloc al Museu Municipal de Montcada, el dimecres 19 de novembre a les 19h.
12/9/08
Inagurem l'exposició "Juan Alberto. Director artístic i creador d'Esplugas City"
Amb la inauguració dels Estudios Balcázar al 1964, Esplugues es converteix en la capital del cinema a Catalunya i un dels principals centres de producció de westerns a Europa.
L'acte d'inauguració comptarà amb la presència de la diligència que havia estat utilitzada en el rodatge d'algunes pel·lícules més destacades produïdes a Esplugues, i a més a més, el grup d'Amics del ball de l'Associació de Veïns de La Plana ens sorprendran amb una representació de can-can i country per rememorar el passat cinematogràfic de la població.
L'exposició es podrà veure fins el 29 de març de 2009 i hi esteu tots convidats!!!
8/9/08
LA GUERRA DEL FRANCÈS A SANTA COLOMA DE GRAMENET

3/9/08
Interacció 2008

Podeu inscriure-us i trobar més informació sobre aquestes jornades i el programa complert a http://www.diba.cat/jornades/interaccio.
Les sessions tindran lloc al Centre d'Estudis i Recursos Culturals, carrer Montalegre 7 de Barcelona.
10/7/08
Cerdanyola al 1934

Benvolguts amics i amigues,
Per no perdre el costum d'informar-vos a través d'unes breus línies en el nostre blog, i amb la voluntat de donar-li una continuïtat que no hauria de perdre, us convido a fer un viatge en el temps i assistir a l'itinerari teatralitzat que tindrà lloc el divendres dia 11 de juliol, de les 22h a les 23.30h, pels carrers de Cerdanyola.
La sortida es farà des de la Biblioteca ca n'Altimira (al costat de la RENFE Cerdanyola) i el preu és de 3,30 euros.
Jo hi vaig assistir el passat divendres i va estar molt bé. Sense perdre mai el rigor històric, es fa un recorregut per la història i pels testimonis arquitectònics més significatius que resten a la vila a través de la visió de dos personatges de classes socials diferents: en Maurici Soler, estiuejant de Barcelona; i la Conxita, noia del poble que treballa com a minyona.
Si en teniu l'oportunitat, us recomano que us hi apropeu, ja que passareu una bona estona gaudint de la interpretació dels dos actors que van interactuant amb el públic alhora que ens fan un retrat força real de l'època. Acabareu la nit amb una copa de cava als fantàstics jardins del Museu Ortadó-Maymó (Masia Rosa).
Per a una informació més concreta (on s'inclou un vídeo força interessant), podeu consultar la pàgina web de Cerdanyola.info.
7/7/08
Últims apunts per l'agenda?

El dimecres, dia 9 de juliol s'inaugurarà una exposició a les 19h al Palau Moja de Barcelona amb el títol Fent museus, fent país. Cnet anys de la Junta de Museus de Catalunya ; la qual ret homenatge a la Junta de Museus de Catalunya en l'any del centenari del seu engegament. Aquesta institució dedicada a la salvaguarda del patrimoni historicoartístic de Catalunya encara avui dia és activa i va ser especialment tenaç en la creació de museus, l’acreixement de les col·leccions i la recuperació del patrimoni en perill. Hi romandrà fins al 28 de setembre d'enguany.
D'altra banda, us recomano un cop d'ull a la nova web de difusió del patrimoni cultural de Catalunya, www. patrimoni.gencat.cat inaugurada el passat dimecres 2 de juliol i que, a més de l'efectiva sistematització de tota la informació que posa al nostre abast, ha deixat un espai per difondre el nostre bloc ( que personalment no veig clar el perquè del seu atur: no n'hi ha prou amb el nostre?)
Penso que tots els que hi hem participat fins ara, tractem de seguir en contacte amb el món de la difusió cultural i , ja que hem mantingut aquest espai fins al dia 30 de juny, perquè no seguir donant-li vida com a un punt de trobada i coneixença del que es vagi donant a l'àmbit de cadascú? Ahí queda.
17/6/08
Anem a estudi!

12/6/08
Comissariat 2008

11/6/08
Dansa al jaciment arqueològic de l'Esquerda
Aquest diumenge dia 15 de juny a les 19h, al jaciment arqueològic de l’Esquerda tindrà lloc una mostra de dansa contemporània. Es tracta de l'espectacle Entre, a càrrec dels alumnes de les escoles de dansa de Laia Baulenas i d ‘Olga Roig (Vic-Manresa). L’activitat va ser proposada al Museu per Laia Baulenas.
Així doncs, el museu cedirà un espai per a realitzar una activitat cultural, les escoles de dansa tindran un escenari atractiu per a dur a terme la seva actuació, i el museu la oportunitat d’apropar l'arqueologia a nous públics, que esperem que aprofitin l'avinentesa per fer una volta pel jaciment. I tot amb pressupost 0!
6/6/08
Arenys de Mar, una història

Doncs sí, des d’ahir ja es oficial. El proper 13 de juliol s’inaugurarà la nova exposició permanent del Museu d’Arenys de Mar, coincidint amb la clausura dels actes de la festivitat de Sant Zenon ( festes locals).
En fi, salutacions a tots i espero que algun dia us acosteu a Arenys i passeu pel museu a veure la nova exposició.
Guillem
5/6/08
Inauguració de la Sala Prado a Vilanova
Obrir el museu a nous col•laboradors

L’exposició ha comptat amb el suport de moltes persones i entitats, però voldria destacar la tascar realitzada per dos col·laboradors del MIT. Es tracta de dues persones recentment jubilades, amb temps i sobretot ganes de donar un cop de mà a la ciutat i han vist al Museu Industrial del Ter un lloc adient per poder desenvolupar aquesta tasca. Així doncs, i com no podria ser d’una altra manera des del Museu es compta des de fa mesos amb aquests voluntaris, dels qui aprofitant les seves aficions han participat molt activament en el muntatge de l’exposició. Un dels voluntaris és molt aficionat a la fotografia i s’ha ocupat de digitalitzar, catalogar i conservar el fons donat al museu. L’altre col·laborador, al que li agrada caminar i en conseqüència és un bon coneixedor del territori ha realitzat una impressionant tasca de documentació localitzant la majoria d’espais fotografiats.
Penso que aquests voluntaris són un exemple d’un grup de ciutadans emergent, jubilats o pre-jubilats amb una situació òptima per col·laborar amb una entitat com un museu. En el cas concret de l’exposició de Rierola la il·lusió, capacitat i treball dels dos voluntaris ha estat un factor determinant per aconseguir un resultat que sense la seva participació no hagués estat el mateix. No hi ha dubte que obrir al museu a nous col·laboradors ha estat una decisió encertada i de resultat altament satisfactori.
2/6/08
Crònica de l'Oblat Conrad
30/5/08
A la One, a la Two... A la ONE, TWO, THREE!!!

S’han preparat uns MP3 per a que els visitants puguin sentir si volen la música dels plafons que tenen davant, o repetir la cançó tantes vegades com vulguin: seleccionar jazz, hip-hop, etc.
Inaugurem aquest diumenge amb un cocktail i un concert del grup Tea for Two, als Jardins de Can Torrents, acte al qual esteu tots convidats!!
DIA : diumenge 1 de juny
HORA : 12h.
LLOC: Museu de Sant Boi – Can Torrents
C/ Hospital, 9 08830 Sant Boi de Llobregat
Tel. 93 635 12 50
www.museusantboi.cat
28/5/08
Estudi de públics als museus quebequesos
27/5/08
De carn i òssos
Jornades imatge i recerca

A través de l'Associació de Museòlegs de Catalunya m'he assabentat que es realitzen de nou les Jornades Imatge i Recerca a Girona, ja en són les desenes!
Estan organitzades per l'Associació d'Arxivers de Catalunya, l'Ajuntament de Girona i el Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI), amb el suport i col·laboració d'altres entitats que em seria molt llarg d'enumerar.
Les jornades, com és habitual, s'orienten a la realització de tallers pràctics sobre conservació fotogràfica. A més, pretenen donar a conèixer les últimes experiències relacionades amb fotografia digital, incloent-se presentacions relacionades amb les llicències Creative Commons o la visió de Google Earth com a mitjà de difondre els fons fotogràfics, i s'inclou una taula rodona amb diversos experts sobre el tema fotogràfic que poden ajudar a donar una visió multidisciplinar i pràctica.
Està obert el termini fins al 31 de juliol per poder fer-hi aportacions o presentacions i donar a conèixer recerques i/o experiències relacionades amb la fotografia.
Crec que pot ser interessant per a aquelles persones que hagin de treballar amb fons fotogràfics, especialment si tenim en compte que el CRDI ha estat pioner a nivell estatal en el tema de conservació, gestió i difusió de fons fotogràfics.
Les jornades se celebraran de l'11 al 14 de novembre a Girona. Si en voleu més informació, cliqueu aquí.
BLOC HISTÒRIC DEL MUSEU DE SANT BOI
Bé, doncs sí! Al Museu de Sant Boi tenim bloc! Es tracta d’un bloc històric ,a part del web, que recull les col·laboracions del Museu i l’Arxiu Històric a la revista Viure Sant Boi en els darrers anys http://museusantboi.blogspot.com/ (ja em direu què us sembla)
Aquest format permet abocar material i dinamitzar-lo i que estigui a l’abast de tothom, per com diu el títol compartir la memòria. Potser amb la nostra iniciativa del Bloc d’Animació hem animat i fet més pressió als nostres museus en aquest sentit... Des d’aquí l’enhorabona al Carles Serret, cap de l’Arxiu Històric, per la seva excel·lent feina!
El presento a tothom a través del bloc a mode oficial però us de dir que ja hi ha blocaires que el coneixen, seguidament us ho aclareixo i aprofito també per fer-vos saber altre acte:
El passat dissabte 24 de maig va tenir lloc a l’espai Cal Ninyo de Sant Boi la 2a Trobada de Blocaires Santboians, organitzada per Xarxa Santboiana Blog a Blog -es tracta d’un agregador de blocs de gent de Sant Boi o que en parlin d’aquesta vil·la o municipi- (http://xarxasantboiana.blogspot.com/)

L’acte va ser presentat per Ferran Cobo, qui va fer un repàs de l’any i remarcar que ja són 162 els blocs dins xarxa santboiana, amb la qual cosa el converteix en l’agregador de blocs locals més gran en aquests moments.
SOCIETY AND SOCIAL
A l'Edifici del Rellotge, al Carrer Urgell i fins al 30 de maig. Una exposició de campanyes internacionals de comunicació social seleccionades entre les que es presenten al festiva Ad Spot Award, que se celebra cada any a Florència (Itàlia). S'hi poden veure 300 cartells i 100 espots procedents de quaranta països de tot el món. Alguns de realment enginyosos.
26/5/08
28 de maig obertura dels actes dels 200 anys de la Guerra del Francès a Igualada

Aquest dimecres es celebra la conferència institucional d’obertura dels actes dels 200 anys de la Guerra del Francès a la ciutat d'Igualada.
La conferència Les conseqüències de la Guerra del Francès a Catalunya (1814-1823) anirà a càrrec de Ramon Arnabat Mata, doctor en història i professor a l’IES El Foix i a la Universitat Rovira i Virgili, es celebrarà al Saló de Sessions de l’Ajuntament d’Igualada a dos quarts de vuit del vespre.
Els actes de celebració del bicentenari continuaran el proper 6 de juny coincidint amb la data de la primera Batalla del Bruc, amb la inauguració de l’exposició Guerra del Francès. Igualada en el naixement de la Catalunya contemporània, 1808-2008. 200 anys de les batalles del Bruc, a la Sala d’Exposicions del Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia. L’exposició romandrà oberta fins el 16 de novembre.
L’acte que s’iniciarà a les 7 de la tarda, comptarà amb la conferència La batalla del Bruc i l’Europa de principis del segle XIX, a càrrec d’Oriol Junqueras doctor i professor d’història de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Del quinqué al làser :"Fent Història"
Més recent i no tant, perquè vam arribar a viatjar fins i tot 200 anys enrere, amb la plantxa que aquí us mostro, amb la quèens han explicat com s'havia de bellugar constantent perquè no se n'apaguès el carbó que s'hi ficava per escalfar-la.
Aquesta experiència ha permés perfilar els dos últims segles no tant dins de l'esfera política- ja coneguda a travès dels llibres- com dins de l'òrbita social paral·lela, portant-nos al present les realitats, els usos i costums que, malaurada o afortunadament - segons quins- s'han perdut i ens donen referència dels canvis que ha viscut la societat durant el segle XX especialment.
Ara que el treball de camp ha acabat, puc dir que és una de les experiències més gratificants que he viscut laboralment per dos motius: pel contacte directe amb la gent gran, es a dir , amb les fonts documentals vives de la nostra història contemporània i, d'altra banda, per haver pogut valorar a prop les dimensions dels canvis radicals dels que hi han estat testimonis, gràcies als seus objectes i a les històries que amagaven darrere: des de les trobades veïnals al voltant de l'ùnica ràdio del carrer, a l'impost que s'havia de pagar per tenir-ne una o a les represàlies per escoltar
24/5/08
Curs sobre patrimoni a Sabadell
23/5/08
CIRC MEDIEVAL al MUSEU de SANT BOI!!
Veniu i endinseu-vos en un dia de festa major de l'època medieval, la gent de Fires i Festes ens ha preparat un espectacle per a tots els públics on podreu conèixer com s'ho passaven els nostres avantpassats i gaudir-ne, ja que podreu intervenir en el taller de circ que prepararan els comediants amb jocs de malabars, equilibri, focs...
Ja us mostraré les fotos!!
DIA: dissabte 24 de maig
HORA: 11,30h
LLOC: Can Torrents
C/ Hospital, 9
08830 Sant Boi de Llobregat
TEL.: 93 654 12 50
http://www.museusantboi.cat/
22/5/08
Els més petits s'apropen al Museu ca n'Ortadó

Goethe, els museus i el Ginkgo Biloba

Fa uns dies, cercant informació per a documentar un nou itinerari vaig anar a parar al web d’un museu ben curiós: el GINKGO MUSEUM, WEIMAR, un museu dedicat al Ginkgo Biloba, l’arbre més antic del món.
És una espècie originària de Xina i Japó, i és popularment conegut com arbre de l’eterna joventut ja que existeix des de fa més de 270 milions d’anys. Va ser un dels pocs supervivents a la bomba d’Hiroshima i s’ha conservat fins els nostres dies gràcies als monestirs xinesos, què el veneren com a arbre sagrat. Poden arribar a viure fins 3000 anys i a més, és molt apreciat per les seves propietats medicinals: com a bon vasodilatador està indicat per a úlceres i varius, recomanat com a tractament preventiu de l’alzheimer, l’envelliment i també com a bon remei contra l’asma.
La fulla d’aquest arbre, en forma de ventall, s’ha convertit en l’emblema de Weimar i tal és la seva popularitat que fins i tot la ciutat ha volgut dedicar-li un museu. Quin és però, el motiu d’aquest màrqueting “intel·ligent”? la resposta la trobem en Goethe (1719-1832). El gran geni, en el seu llibre Divan dOrient i Occident, va incloure un poema dedicat al Ginkgo que tenia en el seu jardí. A més, incorporà sota l’escrit dues fulles del propi arbre ... no ho trobeu romàntic?
Després de totes aquestes investigacions hem sabut que a Viladecans comptem amb diversos exemplars de Ginkgos fins ara desconeguts, i no hem tingut cap dubte alhora d’incorporar-lo en el nostre itinerari, si més no, ara també forma part de la nostra història.
21/5/08
El Patrimoni Viu 2008 surt a la llum...

20/5/08
Exposició fotogràfica al MAE

La mostra, elaborada a partir de fotografies que la gent del poble té amb el jaciment arqueològic com a escenari, s'ha pogut dur a terme gràcies a la col·laboració de moltes persones que han cedit al museu les seves fotografies personals. Totes elles tenen en comú que són fetes en moments d'esbarjo o celebració, de més o menys transcendència, amb amics o familiars. Així doncs els moments immortalitzats a l'Esquerda són molt diversos, i van des de la celebració d'un casament fins a la d'una victòria dels equips esportius locals, una trobada de gegants, o una reunió d'un grup polític. També cronològicament el ventall és ampli, i va des de principis del segle XX, quan es produiren les primeres excavacions, fins a l'actualitat.
L'exposició vol mostrar com el jaciment ha representat un lloc de memòria per a les persones i com ha actuat, i actua, com a testimoni mut de molts moments importants en la vida dels rodencs. Així, podem observar des d'un altre punt de vista com el patrimoni forma part de la vida de les persones: a part de ser el dipositari de la història més antiga del poble, ho és també de les històries personals de la gent que hi ha viscut i que hi viu.
19/5/08
GR 31/5/1938 Bombardeig de Granollers.



El Museu de Granollers inaugura el proper dia 30 de maig l’exposició GR 31/5/1938 Bombardeig de Granollers, comissariada per Joan Garriga i dissenyada per Vicenç Viaplana. Aquesta exposició s’ha fet en motiu dels 70 anys del bombardeig que va patir la ciutat, un fet terrible que ha marcat la història recent de la vila i que no ha de caure en l’oblit; l’exposició ens parla de la Segona República i de la Guerra Civil, al final hi trobem un petit documental amb testimonis que visqueren els fets. En relació amb aquesta, també es fa un itinerari pel centre de la ciutat, passant pels llocs on van caure les bombes, i finalitza amb una visita a un refugi antiaeri situat en el centre de la ciutat, a la Plaça Maluquer i Salvador. El Museu de Granollers us convida a conèixer una mica més la història de la seva ciutat i fer una reflexió del període que va de 1931 a 1939, tan determinant en la història del nostre país.
16/5/08
DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS

A més, a continuació, com ja és habitual per aquest dia, es presentarà La Joia del Museu. Aquest any es tracta, fent-ho coincidir amb la nova exposició, d'un gladiador en posició de lluita representat en el disc d'una llàntia datada del s. I a.C. Aquesta peça va ser trobada en una prospecció arqueològica a la Pça. Constitució (sector que va ser totalment excavat entre el 2006 i el 2007), la llàntia formava part del rebliment d'una mina ibèrica que va ser reomplerta en època romana per construir-hi unes altres termes, durant la segona meitat del s.I d.C.
Bé, cadascun de nosaltres estarà al seu Museu, però el que no sigui TAP ja té per escollir!
Arreveure!!
El MhiC també s'apunta al Dia Internacional dels Museus!
Publicitat: En motiu del Dia Internacional dels Museus el Museu d'hitòria de la immigració de Catalunya obre les seves portes d'11 a 14h. Tot aquell que vulgi podrà visitar l'exposició que tenim actualment D'immigrants a ciutadans i veure el documental Barcelona - Término "El Sevillano" històries de la història. Per més informació visiteu la pàgina del museu www.mhic.net.
Doncs per ara això és tot, ja escriure un post amb més consistència, però no podia està de dir i fer una mica de propaganda del que farem aquest diumenge!.
Inauguració viral del nou web del Museu d'Història de L'Hospitalet!

No haviem pensat que a la xarxa també podien donar-s'hi inauguracions, com qui talla una cinta vermella o fa córrer la cortineta... Ens van parlar dels actes virals, una barreja a cavall entre el virtual i el presencial. En aquesta línea, vam idear una proposta modesta: pensar en un missatge que convidés a visitar el web, amb un disseny atractiu, que no fos un simple mail escrit, i que permetés als usuàris i usuàries d'inaugurar personalment el web. El disseny és el que veieu a la imatge, en codi html per poder linkar al web (aquí és només una imatge)
De moment anem rebent sol·licituds d'informació, peticions per inscriure's al butlletí de notícies, visites des de l'altra punta del planeta (Alemanya, EEUU, Xile...). Tot això ho podem saber perquè darrere les bambolines, allà on es confonen codis i llenguatges, tenim instal.lat un recomptador de visitants que està estudiant rigorosament quin efecte tindrà aquesta inauguració semi espontània. Properament us informarem del que ens diu aquest espia secret... (sap veure quant temps la gent visita el web, on s'atura més estona, quins espais potser ningú visita, etc)
PRIMERA CÀPSULA DEL FESTIVAL DE CURTMETRATGES DEL MASNOU, FASCURT: PAÍS CONVIDAT COLÒMBIA

La visió de la secció País convidat se centrarà enguany, i seguint la trajectòria que ha marcat el festival recorrent la producció audiovisual sud-americana i que ha tingut com a protagonistes en anteriors edicions a Mèxic, Argentina i Cuba, a Colòmbia.
Durant les tasques de documentació i recerca de què és allò que mou els directors i d’altra gent implicada a realitzar curtmetratges, ens hem adonat que la producció audiovisual colombiana no pot obviar la realitat del mateix país, sent així la majoria de curts, ficcions o documentals, un reflex de la situació actual.
El nostre propòsit és donar a conèixer la visió que hi ha del país a través de la narració audiovisual, alhora que invitem al públic a una aproximació, no tan sols cap a la cultura colombiana, sinó també, envers allò que representa la multiculturalitat de l’Amèrica Llatina.
La jornada dedicada a Colòmbia dins de la secció paral·lela de Fascurt 2008 País convidat englobarà diferents activitats que inclouen: Projecció de curtmetratges – documentals colombians, concerts: música i espectacles tradicionals, i una exposició fotogràfica amb motiu de Colòmbia. Per a tal, hem comptat amb la col·laboració d’Asociación Imago, organitzadors de la Mostra de Cinema Colombià de Barcelona, i de la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia.
La jornada tindrà lloc divendres 16 de Maig de 2008 a ca n’Humet (Carrer Fontanills, 77-79, El Masnou). Els horaris són els següents:
20.00h projecció de curtmetratges i/o curts-documentals
23.00h concert del grup masnoví de hip-hop Eclipse
24.00h concert del grup de fusió folk tradicional colombià Buritaca 200
L’entrada és lliure, i durant la projecció i els concerts hi haurà servei de bar i venda de menjar típic colombià.
Us convidem a visitar la nostra pàgina web http://www.fascurt.com/ on podreu trobar més informació sobre aquesta jornada i sobre la sisena edició de Fascurt, del 3 al 5 de juliol de 2008.
Us hi esperem!
15/5/08
Dia Internacional dels Museus
A Arenys de Mar celebrem el Dia Internacional dels Museus amb Jornades de portes obertes i un conjunt d’activitats programades al llarg del cap de setmana en les que volem que tothom pugui conèixer una mica millor la nostra història i la nostra riquesa.
El 16 es presenta Coincidències Insòlites, una activitat on es compara la ceràmica modernista procedent de la fàbrica Pujol i Bausis d’Esplugues de Llobregat amb les puntes modernistes de la Casa Castells. La conservadora del museu Can Tinturè, Marta Saliné, farà una conferència a la sala Noble del C.C.Calisay a les 19.00 h, sota el títol, La fàbrica de productes ceràmiques Pujol i Bausis i l’embelliment de l’arquitectura modernista.
El 17 de maig a les 19.00 h es durà a terme a la biblioteca pare Fidel Fita la presentació del quadern d’estudis arenyencs, que enguany està dedicat a les Puntes. I finalment, el diumenge 18, el Museu ha programat visites guiades al Museu Mollfulleda de Mineralogia, al Marès de la Punta, així com també a les exposicions temporals de Valldemaria, una vil·la romana a Arenys de Mar, i Submergides a la feina, el treball femení en negre dins el món del tèxtil. Les visites comentades es faran en dos torns, un a les 11.00 h i l’altre a les 12.00 h.
En fí...salut per tothom i bon Dia Internacional dels Museus
VOLS SER IBER DURANT UN DIA?
Durant dos dies els ibers tornen al poblat per ensenyar a la gent del s XXI com vivien, com treballaven la ceràmica, els teixits, el metall, com construïen o quins eren els seus rituals de culte. Amb l’elaboració de diversos tallers tals com la caça, els collarets, la mòlta de gra, el mosaic, les llànties, els jocs etc hom podrà endinsar-se en aquesta antiga cultura i en els seus costums, tot acompanyat d’un bon tast ibèric.
Horari de la Festa:
De 10 a 19 h
Informació:
Museu Torre Balldovina
Tel. 93 385 71 42
Novetat!
Servei de transport públic especial, des del Mirador dels Ibers del Parc Sandino (parada bus 800 c/ Còrdova) al jaciment.
propietat?¿?¿?
Si tot el patrimoni torna al seu lloc d'orígen, estem davant de la desaparició de molts museus? Si el patrimoni es torna serà ben conservat i exposat al públic? La pròpietat de les peces es resol amb qui les havia pagat fa segles o amb qui les te i conserva? Quina és la millor opció per acontentar tothom? Veritablement les peces tenen propietat o les hem d'entendre com a propietat cultural del país?
Podria seguir formulant preguntes que tenen mils de respostes, de moment em reservare la meva opinió. És un tema per reflexionar, i trobar una solució segurament no serà cosa de dies.
Tot i així si que diré que espero que siguem capaços d'entendre que no són les peces les culpables d'aquest enranou i que per tant no són elles les que han de patir.
Art afí. La finestra indiscreta

14/5/08
28ª Trobada de Col·leccionistes

Sobre Art Públic
http://www.ub.es/escult/epolis/centrosarte/indice.pdf
Aquest i altres es troben en una altra pàgina de la UB sobre Espais públics i regeneració urbana:
El dia dels Museus anem a ca n'Ortadó
Es tracta de donar a conèixer el Museu als nens de P5 a través d'una de les seves peces: un càntir de vi del segles XV-XVI.
Es tracta d'una activitat que preparen a classe pintant un dibuix del càntir al que li manca un tema decoratiu en relleu en el centre.
En el Museu realitzen dues activitats que duren una hora en total:
1. Al jardí, se'ls fa un taller on estampen aquest motiu en el dibuix que ja han pintat a través d'unes gomes d'esborrar reconvertides en tampó. A més, el mateix motiu els serveix per fer una activitat amb fang en què els nens fan una medalla estampant un altre tipus de tampó en relleu.
Els recursos usats en el taller són prou econòmics ja que els tampons són d'elaboració pròpia i només s'ha de comprar la pintura, el fang i uns punxons de fusta. La resta del material és reciclat: paper en brut per fer les proves, recipients per posar la pintura, caixes on guardar el material fet perquè s'ho emportin,...
2. Dins del Museu, se'ls fa fer de detectius per trobar la peça que han pintat a l'escola i se'ls van donant pistes sobre on està. Un cop l'han trobada, s'expliquen els seus usos a través d'una participació teatralitzada, i a més poden veure la peça de prop.
Prometo adjuntar fotos més endavant.
L'experiència ha estat molt satisfactòria. Us ho recomano!
El plasticisme espiritual de Francesc Domingo
Amb la mostra El plasticisme espiritual de Francesc Domingo es vol retornar el lloc que li correspon, en el panorama de l’avantguarda catalana, a un dibuixant i pintor que per motius diversos n’havia quedat gairebé exclòs. Pintures, dibuixos i ceràmica ens permeten resseguir la formació noucentista i cezanniana de Francesc Domingo (1893 – 1974), i la seva ràpida immersió en les primeres avantguardes: el cubisme, i el surrealisme, aspecte aquest últim del tot desconegut fins avui. La visita es complementa amb una acurada selecció de materials documentals, que ens ajuden a conèixer aquest home discret i apassionat que fou Francesc Domingo.
Els tres àmbits de la mostra ens permeten seguir, més geogràficament que cronològica, els avatars i les creacions de la precària vida d’artista de Francesc Domingo, en un constant anar i venir entre Barcelona (de 1913 a 1922), Caldes de Montbui (de 1925 a 1931), París i Kemper (de 1923 a 1931).
La visita a l’exposició, així com el catàleg, ens permeten contemplar també el testimoni d’amistat amb l’escultor Pau Gargallo, amb el ceramista Josep Llorens Artigas, amb el crític Sebastià Gasch, o amb el poeta francès René Char, les respectives famílies dels quals han col·laborat ben gentilment a la mostra, donant-li així més relleu, color i transcendència. A més de les esmentades col·leccions privades, aquesta mostra ha estat possible gràcies als fons presents al Museu Fundació Joan Abelló de Mollet del Vallès (coordinador del projecte) al Museu d’Art de Sabadell, al Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, al Museu Thermalia de Caldes de Montbui i al Museu de Valls.
Esteu tots convidats el proper divendres 16 de maig a les 20h a l´acte inaugural on hi serà present la comissària de l´exposició Natàlia Barenys al Museu Joan Abelló de Mollet del Vallès.
9/5/08
CURS D´ART CONTEMPORANI AL MUSEU JOAN ABELLÓ DE MOLLET

Programa del curs
DIMARTS 20 DE MAIG DE 18 A 21H.
1. Art i memòria històrica. La pau i els conflictes. La genealogia androcèntrica, projectes artístics contra la discriminació sexual. La guerra civil espanyola: Francesc Abad.
2. Art i identitat sexual. La construcció de la identitat sexual. La genealogia androcèntrica, projectes artístics contra la discriminació sexual. Feminisme i teoria queer : Catherine Opie.
DIMARTS 27 DE MAIG DE 18 A 21H
3. Art i acció política. Globalització i consens polític. Teories de la producció i el consum, projectes artístics contra la dictadura política i econòmica. El llenguatge i el poder: Antoni Muntadas.
4. Art i metròpolis Arquitectura i urbanisme, formes de convivència. Ciutat, paisatge i explotació immobiliària, projectes artístics contra el frau i la marginació. Arquitectures emocionals: Stalker.
Aquest curs és GRATUÏT i organitzat amb la Diputació de Barcelona. LA INSCRIPCIÓ ES POT FER AL MATEIX MUSEU, PER TELÈFON (93 544 50 99) o PER CORREU ELECTRÒNIC. (museuabello@molletvalles.cat)
LES AVENTURES DEL CAPITÀ MIRAMBELL

Aquests dies s’ha obert la inscripció al taller Construïm un conte, activitat desenvolupada a través de la regidoria d’educació amb el Pla educatiu entorn i el Museu de Nàutica del Masnou. Adreçat al cicle de primària, l’objectiu del taller és endinsar als nens en el patrimoni cultural local mitjançant el component mitològic i fantàstic que comporta el gènere literari del conte. Els nens parteixen de la narració històrica de les aventures del capità Mirambell per desenvolupar un relat on es materialitza la història i s’inclouen nous personatges d’altres cultures i així fer-los partícips i protagonistes de la història del Masnou. A partir del material lliurat, els nens escenificaran el conte amb titelles.
Us explico la història:
Joan Mirambell i Bertran va néixer al barri mariner d’Ocata el 27 de febrer de 1796. El llibre de matrícula que es conserva al Museu de Nàutica del Masnou ens fa un retrat del capità en plena joventut: era d’estatura regular, pell blanca, ulls blavencs, celles i cabells castanys, front regular, nas ample, llavi i boca grossos i barba espessa. L’esdeveniment pel qual es coneix al capità Mirambell va tenir lloc quan aquest tenia 39 anys d’edat. Comandant la pollacra-goleta Constancia i acompanyat pels pilots Pau Farrés, de Vilassar de Mar, i Ferran Torres, d’Arenys de Mar, va carregar les bodegues del vaixell amb vi, oli, ametlles i avellanes i va partir del port de Tarragona. Va dir que es dirigia cap a Rio Grande (Brasil), tot i que la intenció era arribar a Montevideo, ruta tancada als vaixells espanyols com a conseqüència de la Guerra de la Independència d’Amèrica.
Al gener de 1835 la pollacra-goleta Constancia van entrar al port de Montevideo arborant bandera brasilera. En descobrir-se la seva nacionalitat, el capità Mirambell i la seva tripulació van ser empresonats. Abans d’ésser jutjat, el president de la República, el general Ribera, el va rebre i va escoltar les seves paraules: "Senyor president, vinc en missió de pau. Parlem el mateix idioma, la mateixa sang corre per les nostres venes i no puc creure que em facin mal per venir a establir llaços comercials. La meva Constancia no és pas un vaixell de guerra."
El president es va quedar sorprès per l’audàcia i les raons de Mirambell i el posà en llibertat. Abans de la seva partida, el General Ribera lliura al capità un document que permetria les relacions comercials entre Espanya i l’Uruguai. Tot i que en arribar a Cadis no es va acceptar la validesa del document, els catalans sí que van saber aprofitar les possibilitats que l’acció del capità Mirambell havia plantejat, obrint-se així el trànsit comercial marítim entre els dos països.